Site pictogram Harigehuisdieren

Kan een hamster vlees eten?

Wanneer je aan hamsters denkt komt het misschien niet gelijk in je op dat deze diertjes vlees zouden eten. Maar als je bekend bent met het voedingspatroon van hamsters dan weet je dat ze dierlijke eiwitten nodig hebben. Het is dan ook niet heel gek om je toch af te vragen of een hamster vlees kan eten. 

Hamsters mogen kleine hoeveelheden vlees eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar vlees zoals kip en juist niet voor rood vlees. Vlees dat aan hamsters te eten wordt gegeven mag niet rauw zijn maar ook niet bereid zijn met kruiden. 

Om te begrijpen wat jouw hamster mag eten is het belangrijk om te weten wat hamsters in de natuur eten. Daarbij is het goed om je te bedenken dat vlees afkomstig van verschillende dieren niet hetzelfde is. Tenslotte is vlees dat voor mensen is bereid niet helemaal hetzelfde als het vlees dat dieren eten. 

Hamsters zijn alleseters

Hamsters zijn omnivoren wat betekent dat ze zowel vlees als groenvoer eten. Het grootste gedeelte van het dieet van een hamster bestaat echter uit zaden. Het is belangrijk om al deze verschillende soorten voeding aan te bieden. Zo zorg je ervoor dat hij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Het binnenkrijgen van genoeg van al deze voedingsstoffen is zeer belangrijk voor de gezondheid van hamsters. 

Het verschilt een beetje per hamstersoort hoe het dieet van de hamster er precies uitziet. De ene hamstersoort eet meer dierlijke eiwitten of groenvoer dan de ander. Het dieet van hamsters bestaat in ieder geval dus voor het grootste deel uit zaden. Daarnaast eten ze een kleine hoeveelheid plantaardig voedsel. Dit kan zowel bestaan uit gras, groenten en fruit. Tenslotte bestaat een klein deel van het dieet uit dierlijke eiwitten. 

Hamsters halen hun dierlijke eiwitten uit insecten

In de natuur eten hamsters uiteraard geen vlees van grotere dieren. Ze zijn nou eenmaal niet gemaakt om zelf een kip of koe te vangen. Ze halen hun dierlijke eiwitten uit insecten. Insecten die een hamster graag eet zijn onder andere meelwormen en krekels. Daarnaast kunnen ook slakken en wormen op het menu van een hamster staan. 

Dat hamsters kleine dieren eten betekent dat ze op deze dieren kunnen jagen. Hamsters zijn vrij snel en hebben een goed jachtinstinct. Tegelijkertijd is het niet zo dat ze elke dag op jacht gaan naar insecten. Dit heeft er ook weer mee te maken dat dit maar een heel klein deel is van hun dieet. Daarbij kost het vinden van zaden ze veel minder moeite dan het jagen op insecten. 

Ook de hamsters die wij als huisdier houden hebben baat bij het eten van insecten. Dit is een makkelijke manier om extra dierlijke eiwitten aan te bieden. Insecten zouden echter altijd als aanvulling of snack moeten worden gegeven. Goed hamstervoer bevat dierlijke eiwitten waardoor ze hier al genoeg van binnenkrijgen. In bepaalde soorten voeding zitten zelfs al gedroogde meelwormen. Het is dus niet per se nodig om jouw hamster insecten te voeren. 

In veel dierenwinkels kun je levende krekels en meelwormen vinden. Deze zijn in de meeste gevallen geschikt om aan hamsters te voeren. Het is alleen zo dat lang niet alle tamme hamsters op deze dieren zullen jagen. De tamme hamsters die wij als huisdier houden zijn niet helemaal identiek aan wilde hamsters. Zo hebben ze niet alle instincten die een wilde hamster heeft. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat tamme hamsters dit niet nodig hebben. 

Naast de levende insecten verkopen veel dierenwinkels ook gedroogde insecten. Deze zijn perfect wanneer jouw hamster geen levende insecten eet of je deze zelf liever niet in huis wilt hebben. Een groot voordeel van gedroogde insecten is dat ze lang houdbaar en makkelijk te bewaren zijn. Je kunt gedroogde meelwormen voor hamsters ook heel gemakkelijk online bestellen. 

Naast insecten kun je er ook voor kiezen om jouw hamster vlees te geven. 

Welk vlees mogen hamsters eten?

Niet elk vlees is hetzelfde en hamsters mogen niet elk soort vlees eten. Kies vooral voor makkelijk verteerbare soorten vlees. Rood vlees is daarentegen juist niet goed voor hamsters. Ze kunnen dit veel moeilijker verwerken waardoor er spijsverteringsproblemen kunnen ontstaan. 

Daarbij eten hamsters in de natuur geen grote hoeveelheden dierlijk voedsel. Het is dan ook beter om vlees in beperkte hoeveelheden aan te bieden. Hierbij is het ook belangrijk dat het vlees vrijwel direct wordt opgegeten. Wanneer hamsters vlees gaan bewaren kan dit leiden tot gezondheidsrisico’s. Vlees kan relatief snel gaan bederven en is dan een verzamelplek voor allerlei bacteriën en ongedierte. Hier kan een hamster vervolgens flink ziek van worden. 

Hoe het vlees bereid is speelt een grote rol in of hamsters het mogen eten. Zo mogen hamsters bijvoorbeeld geen rauwe kip eten. Net als mensen kunnen ze hier salmonella door oplopen. Ook andere soorten rauw vlees zijn niet geschikt voor hamsters. Rauw vlees kan bacteriën bevatten die jouw hamster ziek kunnen maken. 

Vlees dat je aan jouw hamster wilt geven moet dus altijd gekookt of gebakken zijn. Hierbij is het wel belangrijk dat er geen olie of boter wordt gebruikt. Dit trekt in het vlees en hoewel dit lekker is voor ons, is het niet goed voor hamsters. 

Het meeste vlees dat wij eten is niet geschikt voor hamsters. Vlees dat voor mensen bedoeld is bevat namelijk vaak toevoegingen zoals kruiden. Het is niet goed om dit aan hamsters te voeren. 

Om deze reden kun je hamsters ook beter geen broodbeleg geven. Dit is veelal bewerkt vlees waar van alles aan is toegevoegd. Denk hierbij aan zout, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en zelfs suiker. 

Naast vlees mogen hamsters ook vis eten. Dit is niet iets wat ze in de natuur snel zullen eten, maar ze kunnen het wel goed verteren. De meeste hamsters zullen een stukje vis niet zomaar afslaan. Voor vis geldt eigenlijk hetzelfde als voor vlees. Dit houdt dus in dat het gebakken of gekookt moet zijn en dat er niets aan toe mag worden gevoegd.

Mobiele versie afsluiten