Site pictogram Harigehuisdieren

Kan een konijn jaloers zijn?    

Wij mensen krijgen ons hele leven lang te maken met allerlei verschillende emoties. Daarbij hebben we de neiging om deze emoties ook op onze huisdieren te projecteren. Misschien heb je je weleens afgevraagd of konijnen eigenlijk wel jaloers kunnen zijn.

Of konijnen echt jaloers kunnen zijn zoals wij mensen dat voelen is niet zeker. Wel kunnen ze bepaald gedrag vertonen wat door hun baasje als jaloers gedrag kan worden gezien. Het gaat hierbij vooral om de reactie die ze hebben op bijvoorbeeld het aaien van een ander konijn.

Agressie of aanhankelijkheid wordt bij konijnen al snel gelinkt aan jaloezie. Konijnen kunnen zeker wel op bepaalde manieren aandacht vragen. Als jouw konijn dit op een vervelende manier doet kun je dit beter zo snel mogelijk afleren. 

Het is niet zeker of konijnen jaloers kunnen zijn

Het is erg moeilijk gebleken om te bepalen of dieren bepaalde emoties kunnen voelen. Dit is ook zeker het geval bij konijnen. Wat we wel weten is dat dieren emoties als angst en blijdschap kunnen voelen. Gevoelens als jaloezie zijn echter een stuk moeilijker te onderzoeken. 

Dit komt onder andere doordat jaloezie een complexe emotie is die vaak gepaard gaat met een aantal andere emoties. Emoties die bij jaloezie komen kijken zijn onder andere afgunst en wantrouwen. Daarnaast kan jaloezie ervoor zorgen dat je je angstig of juist boos gaat voelen. 

Wanneer je als mens jaloers bent kun je bepaald gedrag gaan vertonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het (overdreven) vragen van aandacht. Jaloerse mensen kunnen zelfs aandacht proberen af te dwingen.

Konijnen kunnen ook dit soort gedrag vertonen waardoor het kan lijken alsof het konijn jaloers is. Wat voor gedrag een konijn precies vertoont zal per konijn verschillen. 

Agressie is een van de dingen die bij konijnen aan jaloezie kan worden gelinkt. Dat een konijn ergens agressief op reageert kan echter verschillende oorzaken hebben. Konijnen kunnen al snel agressief reageren wanneer ze zich bedreigd voelen. 

Ander gedrag dat mogelijk als jaloezie kan worden gezien is aanhankelijkheid. Wanneer je bijvoorbeeld een ander konijn aait kan het zo zijn dat jouw konijn er ook ineens aan komt. Dit hoeft echter niet per se te betekenen dat het konijn dan ook echt jaloers is. 

Konijnen kunnen dit gedrag op meerdere momenten vertonen. Dit kan dus zijn wanneer je als baasje een ander konijn aait. Ook wanneer ze zien dat een ander eten krijgt kunnen ze gedrag vertonen wat als jaloezie kan worden gezien. Konijnen zijn slimme dieren en zullen dit soort dingen snel doorhebben. 

Konijnen kunnen echter niet alleen jaloers gedrag vertonen tegenover andere konijnen. Als je meerdere verschillende huisdieren hebt dan kunnen ze hier ook op reageren. Een goed voorbeeld hiervan is als de kat op schoot gaat liggen en het konijn ook ineens aandacht wil. 

Tenslotte kan er tussen konijnen onderling gedrag voorkomen dat lijkt voor te komen uit jaloezie. Wanneer je meer dan 2 konijnen hebt komt het voor dat niet alle konijnen evenveel met elkaar omgaan. Op het moment dat konijnen hierdoor ongewenst gedrag gaan vertonen leidt dit tot problemen in de groep. Het kan dan nodig zijn om opnieuw te bekijken of de samenstelling van de groep nog wel goed is. 

Een konijn die om aandacht vraagt 

Gedrag dat wij zien als jaloezie zal je sneller merken bij konijnen die tam en graag met mensen zijn. Dit komt vooral doordat je waarschijnlijk veel tijd met ze doorbrengt waardoor je ze goed kent. Daarbij kunnen deze konijnen ook echt om aandacht vragen. Hoe aanhankelijk een konijn is verschilt sterk per individu. 

Een van de manieren waarop een konijn je aandacht probeert te krijgen is door rechtop te gaan staan. Konijnen doen dit ook vaak wanneer ze graag iets lekkers willen. Je kunt hier leuk gebruik van maken om jouw konijn een high five te leren geven

Een andere manier waarop jouw konijn jouw aandacht kan vragen is door je te duwen. Veel konijnen duwen hun neus tegen je aan als ze iets van je willen. Vooral op het moment dat je stopt met aaien is dit een duidelijk teken dat ze willen dat je doorgaat. 

In plaats van het duwen met hun neus kunnen konijnen ook hun kop bij je neerleggen. Als je het konijn al aan het aaien was dan zal hij mogelijk zelfs zijn kop onder je hand leggen. Een duidelijker signaal dat een konijn geaaid wilt worden is er bijna niet. 

Naast het duwen met hun neus kunnen konijnen ook hun poten gebruiken om aandacht te vragen. Ze maken hierbij een gravende beweging tegen je aan. Dit is in principe vrij onschuldig gedrag. Toch kan het wel als vervelend worden ervaren als jouw konijn dit doet. In dat geval is het een goed idee om dit gedrag af te leren. 

Je hoeft jaloers gedrag niet te accepteren 

Konijnen die aandacht vragen kunnen helaas ook vervelend gedrag gaan vertonen. Denk hierbij onder andere aan agressief gedrag zoals bijten of schoppen. Dit wordt helaas nog te vaak door de baasjes geaccepteerd. Een van de redenen hiervoor is dat ze het zielig vinden wanneer een konijn volgens hen jaloers is. 

Het is echter belangrijk om dit gedrag niet zomaar te accepteren. Wanneer je dit wel doet zal het gedrag niet verbeteren en mogelijk zelfs erger worden. Hoe heftiger het gedrag is hoe lastiger het wordt om het gedrag af te leren. 

Om te beginnen is het goed om eerst te onderzoeken waar het gedrag vandaan komt. Kan het bijvoorbeeld zo zijn dat jouw konijn pijn heeft of zich angstig voelt. Blijkt dit het geval te zijn dan is de volgende stap om dit eerst op te lossen. 
Er zijn verschillende manieren om een konijn iets af te leren. Zo kun je negatief gedrag ontmoedigen of positief gedrag juist aanmoedigen. Daarnaast kun je jouw konijn ook afleiden om te zorgen dat ze stoppen met het vervelende gedrag.

Mobiele versie afsluiten