Kan een konijn overgeven? 

Vrijwel iedereen heeft ooit wel eens overgegeven. Ook huisdieren zoals honden en katten geven wel eens over. Dit betekent echter niet dat elk huisdier kan overgeven. 

Konijnen kunnen niet overgeven, dit heeft te maken met de spieren in het spijsverteringsstelsel. Wel kunnen konijnen op andere manieren lichaamsvloeistoffen kwijt raken. 

Dat konijnen niet kunnen overgeven is zeker niet altijd een voordeel. Overgeven heeft namelijk een belangrijke functie. Daarbij heeft een konijn een gevoelig spijsverteringstelsel wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. 

Konijnen kunnen niet overgeven 

Konijnen kunnen niet overgeven zoals veel andere dieren dit kunnen. Dit komt doordat konijnen een ander spijsverteringstelsel hebben dan bijvoorbeeld mensen. Bij konijnen kan het voedsel maar in een richting bewegen. Dit komt door de spieren die zich in de slokdarm bevinden. 

Voedsel dat in de maag terecht is gekomen kan hier ook niet meer uit. Een van de redenen hiervoor is de klep die zich in de maag van konijnen bevindt. Deze klep zorgt ervoor dat voedsel enkel de maag in kan en niet terug eruit. Daarnaast heeft de maag van konijnen ook geen spieren om het voedsel terug naar boven te bewegen. 

Wat kan het wel zijn? 

Het kan zo zijn dat je toch iets in het konijnenhok ziet wat lijkt op braaksel. Het is dan goed om te onderzoeken waar het om gaat. Op die manier kun je eventuele gezondheidsproblemen op het spoor komen. 

Om te beginnen komt het weleens voor dat konijnen voedsel kauwen en vervolgens weer uitspugen. Dit is echter anders dan overgeven of braken waarbij het voedsel al is doorgeslikt. Er is hierbij nog geen mogelijkheid geweest om het voedsel te verteren. Je zult daardoor vrij duidelijk kunnen zien wat voor voedsel het konijn heeft uitspuugt. 

Het uitspugen van voedsel kan meerdere oorzaken hebben. Een bekende oorzaak is te snel willen eten. Het kan echter ook zo zijn dat het konijn voedsel niet goed door kan slikken. Dit kan het geval zijn bij een verdikking van de keel door bijvoorbeeld een ontsteking. 

Wat ook kan voorkomen is dat het gaat om slijm. Konijnen kunnen overtollig slijm produceren wanneer ze ziek zijn. Ook wanneer een konijn iets verkeerds heeft gegeten kan er overmatige slijmproductie optreden. 

Dit slijm kan zich zowel in hun bek als in de neus ophopen. Om slijm kwijt te raken gaan konijnen hoesten of niezen. Dit komt vervolgens in het hok terecht. Afhankelijk van de substantie en kleur kan het lijken alsof het konijnen heeft overgegeven. 

De urine van konijnen kan sterk variëren in substantie. Zo kan de urine licht van kleur en waterig maar ook dikker en geel of zelfs oranje zijn. Wanneer de urine van konijnen dik is en een duidelijke kleur heeft kan voor sommige mensen dit op braaksel lijken. 

Als konijnen last hebben van hun maag kunnen ze diarree krijgen. Dit is voor konijnen een manier om ongewenste dingen uit het lichaam te krijgen. In enkele gevallen kan het voorkomen dat er slijm bij de ontlasting zit. Wanneer dit het geval is kun je het beste een dierenarts raadplegen. 

Als een konijn zich niet goed voelt laat hij dit niet snel merken. Let daarom extra goed op wanneer je denkt dat er iets mis is. Door signalen op tijd te herkennen kun je er eerder achterkomen wat er aan de hand is.

Het nut van overgeven 

Overgeven is niet fijn en dit doe je ook zeker niet zomaar. Toch is het wel handig dat je lichaam dit kan. Overgeven heeft namelijk een belangrijke functie. 

Braken of overgeven is een reflex om iets uit je lichaam te krijgen. Tijdens het braken wordt voedsel op een snelle manier uit de maag verwijderd. Dit gebeurt om je lichaam te beschermen. 

Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om bedorven voedsel waar je anders flink ziek van kan worden. Ook voedsel dat giftig is kan op deze manier snel uit je lichaam verwijderd worden. Nadat je hebt overgegeven voel je je vaak ook al gelijk een stuk beter. 

Problemen met het spijsverteringsstelsel van een konijn

Dat een konijn niet kan overgeven kan voor een aantal lichamelijke problemen zorgen. Daarbij hebben konijnen een gevoelig spijsverteringsstelsel. Dit leidt ertoe dat konijnen al snel problemen kunnen krijgen met hun spijsverteringsstelsel. 

Hoewel een konijn niet kan overgeven kunnen ze wel misselijk zijn. De kans bestaat dan dat een konijn stopt met eten. Het spijsverteringsstelsel van een konijn moet echter altijd in beweging blijven. Dit is een van de redenen dat konijnen altijd vrij toegang moeten hebben tot hooi dat ze kunnen eten. 

Als een konijn te lang niets heeft gegeten kan het zo zijn dat het spijsverteringsstelsel stil komt te liggen. Wanneer dit gebeurt moet het zo snel mogelijk weer actief worden gemaakt. Helaas lukt dit echter vaak niet waardoor de kans op overlijden groot is. Neem daarom altijd direct contact op met een dierenarts als je merkt dat jouw konijn niet meer eet.  

Een van de problemen die relatief vaak bij konijnen voorkomt is verstopping van de darmen. Verstopping van de darmen kan onder andere worden veroorzaakt doordat het konijn niet genoeg vezels binnenkrijgt. Zonder deze vezels gaat de spijsvertering van konijnen moeizamer. De keutels worden hierdoor harder en er kan verstopping ontstaan. 

Verstopping van de darmen kan daarnaast ook veroorzaakt worden door haarballen. Konijnen wassen zichzelf en kunnen hierbij af en toe haar binnenkrijgen. Dit kan vervolgens leiden tot haarballen. Katten hebben ook wel eens last van haarballen maar kunnen deze opbraken. Konijnen kunnen dit dus niet waardoor de haarballen in de darmen vast komen te zitten. 

Wat kun je doen wanneer een konijn iets verkeerds heeft gegeten? 

Konijnen kunnen dus niet overgeven om zo snel verkeerd voedsel kwijt te raken. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een konijn in deze situatie te helpen. 

Wanneer een konijn iets giftigs heeft gegeten moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts. Omdat konijnen dit zelf niet snel kunnen kwijtraken blijft het langer in het lichaam aanwezig. Er is dan ook meer tijd voor het lichaam om de giftige stoffen op te nemen. 

Dierenartsen kunnen in deze situatie in veel gevallen iets van tegengif toedienen. Hoe eerder je hiermee bent hoe minder gif het lichaam zal hebben opgenomen. 

Ook wanneer een konijn iets anders verkeerds heeft gegeten kun je soms medicijnen toedienen. Wanneer iets niet giftig is kan een konijn er alsnog flink last van hebben. Hoe sneller verkeerde voeding het lichaam uit is hoe beter. De dierenarts kan hiervoor medicijnen voorschrijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *