Wat te doen met konijnen die ineens met elkaar vechten   

Net als bij mensen kunnen niet alle konijnen het altijd even goed met elkaar vinden. Wanneer konijnen elkaar niet leuk vinden of als er iets aan de hand is kunnen konijnen ruzie met elkaar krijgen. Konijnen die ruzie met elkaar hebben zullen al snel gaan vechten. 

Als konijnen ineens met elkaar vechten dan komt dit relatief vaak door hun hormonen. Om het vechten tegen te gaan kan het dan ook helpen om de konijnen te laten castreren. Wanneer konijnen vechten is het uiteraard belangrijk om dit zo snel mogelijk te stoppen. 

Om gevechten tussen konijnen te voorkomen is het belangrijk dat konijnen op de juiste manier worden gekoppeld. Toch zijn er een aantal redenen waardoor er op latere leeftijd gevechten kunnen ontstaan. Het is belangrijk om te weten wat je tijdens maar ook na een gevecht kunt doen. 

Vechten bij het koppelen van konijnen 

Wanneer twee konijnen elkaar nog niet kennen moeten ze eerst gekoppeld worden. Niet alle konijnen gaan even goed samen. Of konijnen samen kunnen leven wordt bekeken tijdens het koppelen van de konijnen. 

Tijdens het koppelen kunnen de konijnen rustig aan elkaar wennen. Het komt echter voor dat konijnen niet gelijk goed met elkaar zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat de konijnen tijdens het koppelen gaan vechten. Dit betekent echter niet dat deze konijnen nooit met elkaar samen zullen kunnen leven.

Naast vechten kunnen konijnen ook op elkaar gaan rijden of achter elkaar aanrennen. Dit zijn allemaal dingen die ze doen om te bepalen welk konijn het meest dominant is. Als een konijn hier gestrest van raakt dan is het mogelijk beter om ze tijdelijk uit elkaar te halen. Nadat de konijnen weer tot rust zijn gekomen kan het koppelen worden gevolgd. 

Mogelijke redenen van gevechten bij konijnen 

Zelfs wanneer konijnen al een lange tijd met elkaar samenleven kan het helaas gebeuren dat ze ineens gaan vechten. Er zijn verschillende redenen voor konijnen om met elkaar te gaan vechten. 

Konijnen worden vaak gekoppeld wanneer ze nog vrij jong zijn. Net als bij mensen veranderen konijnen naarmate ze ouder worden. Ze kunnen dan een iets ander karakter krijgen. Hierdoor kan het helaas weleens voorkomen dat de gekoppelde konijnen toch niet meer zo goed bij elkaar passen. 

Een van de momenten dat er ruzie kan ontstaan is bij een (schijn)zwangerschap. Bij een schijnzwangerschap komen er allerlei hormonen vrij waardoor het konijn zich anders kan gaan gedragen. Door deze hormonen kan een konijn agressief op het andere konijn gaan reageren. Daarbij is een (schijn)zwangerschap vaak erg stressvol wat het konijn vervolgens op de ander kan afreageren. 

Een ander moment waarop konijnen stress op elkaar kunnen afreageren is wanneer ze bang zijn. Konijnen kunnen onder andere gestrests raken van dieren zoals katten die te dicht bij het hok komen. Ook harde geluiden zoals vuurwerk of luide muziek kan voor konijnen beangstigend zijn. 

Het is zeer belangrijk dat konijnen zich goed voelen in hun omgeving. Konijnen kunnen ruzie gaan maken wanneer het verblijf niet groot genoeg is. Het regelmatig veranderen van de leefomgeving is voor konijnen ook niet fijn. Probeer de omgeving van de konijnen zo constant mogelijk te houden om stress te voorkomen.  

Een andere reden voor een gevecht is ruzie over eten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg eten is voor beide konijnen. Dit geldt zeker ook wanneer je jouw konijnen een lekkere snack geeft. Daarbij moeten beide konijnen gemakkelijk bij het eten kunnen en tegelijkertijd kunnen eten. Een grote voerbak voldoet in veruit de meeste gevallen prima. 

Wat te doen bij een gevecht 

Wanneer konijnen met elkaar vechten is dit ontzettend stressvol voor ze. Ook voor jou als eigenaar is het niet leuk als jouw konijnen met elkaar vechten. Als je vechtende konijnen hebt zul je dan ook moeten ingrijpen.

Het beste is uiteraard om te voorkomen dat konijnen gaan vechten. Dit doe je door de konijnen tijdelijk uit elkaar te halen wanneer je merkt dat ze agressief op elkaar reageren. Stampen, het laten zien van de tanden, boksen en grommen zijn allemaal tekenen van een boos konijn.  

Soms is het afleiden of laten schrikken van de konijnen genoeg om een ruzie te stoppen. Een effectieve manier om dit te doen is door een hard geluid te maken. Zo kun je bijvoorbeeld in je handen klappen, op de grond stampen of naar ze roepen. 

Als de ruzie niet direct stopt zul je fysiek moeten ingrijpen door de konijnen uit elkaar te halen. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zelf niet gewond raakt. Vechtende konijnen zullen niet opletten voor jou. Dit betekent dat ze geen onderscheid maken tussen jouw handen en het andere konijn. 

Om ervoor te zorgen dat je geen verwondingen oploopt kun je gebruikmaken van stevige handschoenen. In plaats van handschoenen kun je bijvoorbeeld ook een oude handdoek gebruiken om je handen te beschermen. 

De gevolgen van een gevecht 

Wanneer konijnen met elkaar vechten is dit zeker niet zonder gevolgen. Om te beginnen kunnen konijnen elkaar tijdens een gevecht flink bezeren. Op het moment dat je snel ingrijpt kun je de meeste verwondingen voorkomen. Indien de verwondingen wel ernstig zijn is er echter mogelijk zelfs een dierenartsbezoek nodig. 

Daarbij kan het zo zijn dat jouw konijnen niet meer samen kunnen leven. Mochten jouw konijnen niet meer samen kunnen leven zonder te vechten dan moet er uiteraard actie worden ondernomen. 

Als de konijnen nog niet gecastreerd zijn dan kan castratie mogelijk helpen. Na castratie hebben ze minder last van hormonen en vermindert vaak dominant gedrag. Of dit bij jouw konijnen helpt is vooraf moeilijk te voorspellen. 

Indien jouw konijnen echt niet meer samen kunnen leven zul je ze definitief uit elkaar moeten halen. Dit is echter lastig omdat konijnen eigenlijk beter wel met een soortgenoot kunnen leven. Het beste is daarom om de konijnen met een nieuw konijn te koppelen. Niet iedereen heeft echter plek voor twee konijnen koppels.

Mogelijk is het in zo’n geval nodig om een konijn weg te doen en het andere konijn opnieuw te koppelen. Het is echter begrijpelijk dat dit een moeilijke beslissing is om te maken. 

Je kunt ook proberen om er een konijn bij te zetten en ze als groep te koppelen. Helaas is het in de praktijk vaak moeilijk om konijnen op deze manier toch aan elkaar te laten wennen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *