Konijnen zijn echte groepsdieren en leven graag met soortgenoten 

Wanneer je buiten een konijn ziet is deze vaak niet alleen, konijnen gaan namelijk graag samen op pad. Dit is ook niet gek als je weet dat konijnen echte groepsdieren zijn. Wist je dat je konijnen daarom ook altijd met minimaal één soortgenoot moet houden? 

Konijnen zijn echte groepsdieren en leven in het wild altijd met soortgenoten. Een konijn dat alleen leeft voelt zich over het algemeen niet gelukkig. Het is daarom belangrijk om konijnen altijd minimaal met z’n tweeën te houden. 

Hoe een konijn in de natuur leeft geeft een goede indicatie van hoe hij als huisdier zou moeten worden gehouden. Konijnen zijn het meest gelukkig wanneer ze in al hun behoefte worden voorzien. Hierbij wordt de behoefte aan contact met soortgenoten helaas nog wel eens vergeten.  

Zo leven konijnen in het wild

In het wild leven konijnen eigenlijk altijd met soortgenoten. Het leven met soortgenoten heeft grote voordelen voor een konijn. Zo zijn konijnen minder kwetsbaar wanneer ze zich in een groep bevinden. Ze kunnen elkaar ook snel waarschuwen wanneer er gevaar dreigt. Op deze manier kunnen ze sneller vluchten en is de kans groter om aan een roofdier te ontsnappen. 

Konijnen zijn erg close met elkaar en verzorgen elkaar graag. Dit houdt onder andere in dat ze elkaar wassen en elkaars vacht verzorgen. Op deze manier worden ook de moeilijk bereikbare plekjes gewassen. Een verzorgde vacht draagt bij aan een goede gezondheid. 

In de winter heeft het samenleven als groep het grote voordeel dat ze elkaar warm kunnen houden. Door dicht tegen elkaar aan te kruipen hebben ze minder last van de kou. Konijnen in het wild moeten zelf voor een warm plekje zorgen en dit kan best lastig zijn voor ze. Vooral tijdens een strenge winter is het onwijs belangrijk om elkaar hierbij te helpen.

Naast al deze praktische zaken zijn konijnen ook gewoon graag samen. Ze liggen tegen elkaar aan en gaan samen een rondje huppelen. Konijnen zijn dan ook hele sociale dieren. Zonder soortgenoten kunnen ze zich al snel eenzaam en ongelukkig voelen. Dit is ook niet moeilijk te begrijpen als je bedenkt dat wij mensen ook niet graag constant alleen zijn. 

Konijnen kunnen elkaar emotioneel heel goed ondersteunen. Wanneer ze bang zijn of zich niet fijn voelen, zoeken ze steun bij elkaar. Een konijn dat zich wel goed voelt kan dit konijn er vervolgens doorheen helpen. 

Konijnen moeten altijd met een soortgenoot worden gehouden 

Niet alleen wilde konijnen leven graag met soortgenoten. Ook de konijnen die wij als huisdier houden hebben minstens één soortgenoot nodig. Helaas worden er nu nog steeds veel konijnen alleen gehouden. Dit komt vaak door onwetendheid van de eigenaar. 

Dat konijnen samen moeten worden gehouden is iets om van tevoren al rekening mee te houden. Dit betekent namelijk dat je meer ruimte nodig hebt dan wanneer je 1 konijn zou hebben. Daarbij kost het houden van 2 konijnen iets meer tijd en werk dan bij 1 konijn. In de praktijk blijkt echter wel dat dit verschil vrij klein is.  

Op het moment dat je ervoor kiest om konijnen te nemen heb je meerdere keuzes. De makkelijkste manier om meerdere konijnen te nemen is om te gaan voor al gekoppelde konijnen. Dit kunnen konijnen uit hetzelfde nestje zijn of die al een lange tijd samenleven. Je kunt ook konijnen van verschillende plekken halen en deze zelf koppelen. Bespreek van tevoren wel altijd wat de opties zijn als de koppeling niet lukt. 

Het houden van een konijn samen met een ander huisdier is geen goede optie. Konijnen worden helaas nog steeds samen met cavia’s gehouden. Een ander dier is echter geen vervanging voor een soortgenoot. Sterker nog, een konijn kan zich hierdoor juist nog vervelender gaan voelen. 

Ook de aandacht van mensen is geen vervanging voor een soortgenoot. Konijnen die gewend zijn aan mensen vinden deze aandacht wel heel erg fijn. Toch heeft een konijn niet dezelfde band met een mens als met een soortgenoot. 

Hoewel je er waarschijnlijk liever niet aan wilt denken, komt er een tijd dat een konijn overlijdt. Wanneer je meerdere konijnen hebt betekent dit dat er een konijn alleen achterblijft. Het is handig om van tevoren al te bedenken wat je kunt doen als een van de konijnen overlijdt. Zo voorkom je dat deze keuze op het moment zelf extra stress oplevert. 

Konijnen zijn lang niet de enige huisdieren die met soortgenoten moeten worden gehouden. Onder andere cavia’s en bepaalde soorten vissen en vogels leven niet graag in hun eentje. 

Zo herken je een eenzaam konijn 

Dat een konijn zich eenzaam voelt kun je aan een aantal dingen merken. Een van de eerste dingen die je kunt merken is dat het konijn niet actief is. Konijnen zijn van nature heel actieve en nieuwsgierige dieren. Als jouw konijn zich veel terugtrekt en niet op pad gaat dan kan dit een teken zijn van eenzaamheid. 

Naast dat het konijn niet veel beweegt, gaat hij in veel gevallen ook minder eten. Hij heeft geen eetlust en geen motivatie om naar zijn eten toe te gaan. Dit is een groot probleem bij konijnen omdat ze met regelmaat moeten blijven eten. Doen ze dit niet dan kunnen de darmen stil komen te liggen en hier kunnen ze zelfs aan overlijden. 

In plaats van stoppen of minderen met eten kunnen eenzame konijnen ook juist overeten. Ze eten hun eten snel op en vragen vervolgens weer om nieuw eten. Als een konijn te veel eet krijgt hij al snel overgewicht. Dit kan vervolgens weer leiden tot allerlei andere gezondheidsproblemen. 

Een ander teken dat een konijn zich niet goed voelt is trekken aan de vacht. Dit is heel anders dan het verzorgen van de vacht. Bij het trekken aan de vacht komen er hele plukken haar los. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd en ontstaan er zelfs kale plekken.  

Wanneer een konijn eenzaam is kan dit tot gedragsproblemen leiden. Eenzame konijnen kunnen erg agressief uit de hoek komen. Dit houdt onder andere in dat ze krabben en bijten wanneer je ze wilt pakken. Een konijn doet dit niet snel en dit betekent dan ook dat hij helemaal niet lekker in zijn vel zit. 

Tenslotte zie je bij deze konijn nog wel eens dat ze aan hun verblijf gaan knagen. In plaats van knagen kunnen ze ook gaan krabben aan de zijkanten van het hok. Vaak doen ze dit in de hoeken van het verblijf. 

Eenzaamheid kan moeilijk te herkennen zijn omdat veel van deze symptomen ook bij andere problemen voorkomen. Bijvoorbeeld bij verveling maar ook bij medische problemen. Het is daarom goed om op tijd een dierenarts in te schakelen. Een dierenarts kan je het beste informeren over de gezondheid van jouw konijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *