Kun je een hamster buiten houden?

Er zijn veel huisdieren die zowel binnen als buiten goed kunnen leven. Dit geldt ook voor kleinere huisdieren zoals konijnen. Hierdoor kun je je afvragen of je een hamster ook buiten kunt houden. 

Hamsters zijn geen huisdieren die je buiten kunt houden. Het is hier te koud voor ze en ze kunnen niet goed tegen regen. Daarbij zou je een hamster nooit zomaar buiten vrij moeten laten omdat ze niet gewend zijn om zelf te overleven. 

Het klimaat hier is niet geschikt voor hamsters, ze kunnen namelijk niet tegen kou en regen. Daarnaast komen hamsters buiten vele roofdieren tegen die het op hen gemunt hebben. Tenslotte kunnen hamsters niet makkelijk zelf voedsel vinden en een schuilplaats regelen wanneer ze dit niet geleerd hebben. 

De temperatuur buiten is niet geschikt voor hamsters 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat wilde hamsters anders zijn dan de hamsters die wij als huisdier hebben. Hamsters die in het wild zijn opgegroeid leren hier overleven. Ze kunnen beter omgaan met de omstandigheden waar ze buiten mee te maken krijgen. 

De hamsters die wij als huisdier houden zijn echter niet echt gewend aan deze omstandigheden. Omdat ze binnen zijn geboren en altijd binnen zijn gehouden is dat waar ze zich aan hebben aangepast. Je kunt deze hamsters niet zomaar blootstellen aan de temperaturen en weersomstandigheden van buiten. Ze zullen hier niet goed mee om kunnen gaan. Dit is dan ook een van de redenen dat je een hamster eigenlijk niet buiten kunt houden. 

Sommige hamsters gaan in een winterslaap of torpor wanneer het kouder is en de dagen korter worden. Dit doen ze om zoveel mogelijk energie te besparen tijdens de koudere maanden. Hamsters die binnen worden gehouden gaan zelden tot nooit in een winterslaap of torpor. 

Een hamster maakt geen dikke wintervacht aan zoals andere dieren dit doen. Hierdoor gebruiken ze erg veel energie wanneer ze zichzelf warm moeten houden. De perfecte temperatuur voor de leefomgeving van een hamster ligt rond de 20 graden. In de herfst en winter is het hier buiten veel kouder. 

Niet alleen de temperatuur maar ook andere weersomstandigheden spelen een rol. Met name regen is alles behalve fijn voor hamsters. hamsters kunnen namelijk niet goed tegen water. Op het moment dat een hamster nat wordt kan hij het al snel koud krijgen. Hierdoor is hij vatbaarder voor ziektes en andere gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd tast water de vacht en huid van de hamster aan.

Een andere belangrijke factor hierin is wind of tocht. Ook dit leidt er namelijk toe dat een hamster het veel sneller koud zal krijgen. Zelfs binnen is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Zet een hamsterverblijf nooit bij een open raam of deur om tocht in het verblijf te voorkomen. Tegelijkertijd kun je bij warm weer de hamster niet in de buurt van een ventilator zetten. 

In tegenstelling tot de winter kan het in de zomer buiten juist veel te warm zijn voor hamsters. Op een hete zomerse dag is het in de meeste huizen koeler dan buiten. Daarbij kun je de hamster binnen makkelijker beschermen tegen de felle, warme zon. Bijvoorbeeld door een gordijn dicht te houden waardoor het verblijf in de schaduw staat. 

Er zijn buiten veel gevaren voor hamsters 

Een hamster met zijn verblijf buiten zetten voor wat frisse lucht lijkt misschien een goed idee. Toch is dit helemaal niet fijn voor de hamster. Buiten zijn er ineens allemaal nieuwe dingen die een hamster nog niet eerder heeft gezien. Aangezien hamsters prooidieren zijn vinden ze nieuwe dingen erg spannend en kunnen ze zich hierdoor al snel bedreigd voelen. Ook de nieuwe geuren en geluiden kunnen erg spannend zijn voor een hamster. 

Buiten zijn er vele roofdieren die in de buurt van het verblijf zouden kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan katten, maar ook aan bepaalde vogels. Zelfs als het roofdier de hamster niet kan pakken, kan de situatie wel voor veel stress zorgen. Wanneer ze in de buurt van het verblijf zijn kan de hamster ze goed ruiken en mogelijk zien. De hamster weet niet dat hij niet gepakt kan worden en zal zich hierdoor helemaal niet comfortabel voelen.

Het verblijf van een hamster moet altijd een goede ventilatie hebben. Dit is bijvoorbeeld in de vorm van luchtgaatjes of tralies. Hier kan een hamster niet zomaar door ontsnappen maar er kan wel van alles naar binnen komen. Denk hierbij in dit geval vooral aan insecten die zich buiten bevinden. Wanneer deze insecten bij jouw hamster komen kan de hamster hier veel last van hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld ziektes overdragen of voor irritatie zorgen. Breng je het verblijf vervolgens weer mee naar binnen, dan blijven deze beestjes in het verblijf zitten. 

Daarbij zit er een heel groot risico aan het houden van een hamster buiten. Wanneer een toch hamster ontsnapt zul je hem heel moeilijk terug kunnen vinden. Zelfs als je hem vindt zal het waarschijnlijk lastig zijn om hem te vangen. Door de stress van de situatie zal hij zich erg onveilig voelen wanneer iemand hem wil pakken. 

De kans is hierbij groot dat de hamster ook niet snel zelf terug zal komen. Niet per se omdat de hamster dat niet wil, maar ze weten lang niet altijd hoe ze terug moeten komen. Ook zijn er veel gevaren voor een hamster die buiten los rondloopt waardoor hij niet terug kan komen. 

Een hamster buiten vrijlaten is evenmin een goed idee. Hamsters die als huisdier worden gehouden kunnen hier helemaal niet in de natuur overleven. Ze zijn niet gewend dat ze uit moeten kijken voor vijanden. Hierdoor zijn ze een heel erg makkelijk slachtoffer voor de vele roofdieren in de buurt. 

Deze hamsters krijgen altijd netjes hun eten voorgeschoteld. Ze weten daardoor niet zo goed hoe ze zelf voor eten moeten zorgen. Ze hebben immers ook nooit geleerd om zelf op zoek te gaan naar voedsel. 

Hetzelfde geldt voor het maken van een schuilplaats. Hamsters zijn niet gewend aan de omgeving en het zelf zorgen voor een goede schuilplaats. Ze zullen niet zo snel weten waar en hoe ze een veilige plek kunnen maken voor zichzelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *