Site pictogram Harigehuisdieren

Kun je konijnen houden als je allergisch bent?

Wanneer je een huisdier neemt weet je lang niet altijd van te voren of je hier allergisch voor bent. Het kan zo zijn dat je eerder geen reactie hebt gehad op een konijn maar dit nu wel hebt. Het is heel begrijpelijk dat je je dan afvraagt of en wat je in zo’n geval kunt doen. 

Een konijnen allergie kan betekenen dat je allergisch bent voor het dier zelf. Je kunt echter ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld het hooi of stro dat voor konijnen wordt gebruikt. Konijnen buiten houden, veel schoonmaken, de lucht filteren en het nemen van medicatie kunnen allemaal helpen bij een allergie. 

Ten eerste is het handig om te weten wat een allergie eigenlijk precies inhoudt. Wat zijn bijvoorbeeld de symptomen om op te letten en hoe weet je zeker waar je allergisch voor bent? Vervolgens is het goed om te kijken naar aanpassingen die de klachten van een allergie kunnen verminderen. 

Wat is een konijnen allergie? 

Een allergie is eigenlijk een overdreven afweerreactie van het lichaam. Bij een allergie reageert het lichaam op onschadelijke stoffen. Dit kan van alles zijn: van planten tot voedsel tot de haren van dieren. Datgeen waar je op reageert wordt een allergeen genoemd. 

Er zijn meerdere verschillende symptomen waar je bij een allergie last van kunt hebben. Enkele voorbeelden zijn branderige of rode ogen, een verstopte of juist loopneus, niezen en hoofdpijn. Daarnaast kun je last krijgen van een rode, gevoelige, jeukende of gezwollen huid. De meeste mensen krijgen te maken met een combinatie van enkele van deze symptomen. De symptomen kunnen enkele minuten tot uren na de blootstelling aan de allergenen optreden. Hoe lang de symptomen precies aanhouden verschilt ook per persoon. 

Een konijnen allergie is zeker niet bij iedereen hetzelfde. Er zijn namelijk vele verschillende allergenen die met konijnen te maken hebben. Het kan dan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld alleen allergisch bent voor bepaalde rassen. Langharige rassen zorgen vaker voor een allergische reactie dan konijnen met kort haar. 

Daarnaast kan het zelfs zo zijn dat je eigenlijk helemaal niet allergisch bent voor het konijn zelf. Je kunt ook allergisch zijn voor hooi, stro of zaagsel en het stof dat hier vanaf komt. Wanneer je konijnen hebt ontkom je er niet aan dat je ook in aanraking komt met deze allergenen. Hierdoor denk je misschien dat je allergisch bent voor konijnen, terwijl dat eigenlijk niet zo is.  

Als je denkt dat je mogelijk allergisch zou kunnen zijn voor konijnen is het verstandig om dit verder te onderzoeken. Als eerste test kun je op bezoek gaan bij konijnen. Je zult al snel merken of je na het bezoek aan de konijnen last krijgt van klachten. Door verschillende plekken met konijnen te bezoeken kun je enkele mogelijke andere factoren uitsluiten. 

Wanneer je al konijnen in huis hebt is dit wat ingewikkelder. Is de allergie ontstaan vlak nadat je de konijnen in huis hebt gehaald? Dan is de kans zeker aanwezig dat het met elkaar te maken heeft. Je zult dan ook merken dat wanneer je langer van huis bent de symptomen verdwijnen. 

Om zeker te weten of je allergisch bent kun je het beste langs de huisarts gaan. Vervolgens kun je worden doorverwezen om een allergietest te laten uitvoeren. Met deze test kan er ook gelijk bepaald worden waar je precies allergisch voor bent. 

Dit kun je doen bij een allergie 

Gelukkig is het voor veel mensen die allergisch zijn toch mogelijk om konijnen te houden. Door met een aantal punten rekening te houden kun je de symptomen flink verminderen. 

Om te beginnen is de plek waar de konijnen gehouden worden van groot belang. Konijnen die binnen worden gehouden veroorzaken meer klachten dan wanneer je ze buiten zou hebben. Op het moment dat je konijnen buiten houd heb je binnen geen last van stro of haren. Je bent ook veel minder vaak en lang in de buurt van de konijnen. 

Heb je de konijnen wel binnen dan helpt het vaak al wanneer je vaker schoonmaakt. Door haar, stro en stof zoveel mogelijk te verwijderen kom je minder in contact met allergenen. Wat hierbij ook kan helpen is het aanschaffen van een luchtfiltersysteem. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Hierdoor is er altijd wel eentje die past bij jouw probleem en leefomgeving. 

Heeft de allergie te maken met het verblijf in plaats van het konijn? Dan is het een goed idee om verschillende soorten bodembedekking te testen. Niet elke bodembedekking bevat dezelfde allergenen en produceert evenveel stof. 

De verzorging van de konijnen kun je mogelijk beter aan iemand anders overlaten. Wanneer je als gezin konijnen hebt is het wel zo fijn als iemand zonder allergie dit op zich neemt. Op het moment dat je een konijn verzorgt of het verblijf schoonmaakt kom je meer in aanraking met allergenen. 

Indien je allergisch bent voor het konijn betekent dat echter niet altijd dat je hem niet kunt aaien en verzorgen. Het kan al een hele hoop schelen als je nadat je het konijn hebt aangeraakt goed je handen wast. Op die manier voorkom je dat je vervolgens allergenen naar je mond, ogen of neus brengt. Dit betekent dat het ook belangrijk is om tijdens het aaien van het konijn niet aan je gezicht te zitten. 

Afhankelijk van onder andere de ernst en symptomen van een allergie kan medicatie mogelijk een uitkomst bieden. Er zijn verschillende middelen tegen allergieën die je bij de drogist of apotheek kunt verkrijgen. Mocht je overwegen om hieraan te beginnen, raadpleeg dan altijd eerst een huisarts.

In ernstige gevallen is het soms toch beter om het konijn weg te doen. Een allergie kan je leefgenot behoorlijk verstoren. Daarbij kan een ernstige allergische reactie gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Als je alle tips al hebt geprobeerd dan moet je mogelijk een moeilijke keuze maken. Indien je niet allergisch bent voor een ander ras, zou je een ander soort konijn kunnen overwegen.

Mobiele versie afsluiten