Site pictogram Harigehuisdieren

Kunnen hamsters samen met een soortgenoot leven? 

Hamsters zijn onwijs leuke huisdieren die door veel mensen worden gehouden. Misschien wil jij ook wel een hamster en overweeg je om hem samen met een soortgenoot te houden. Dit klinkt heel gezellig maar wist je dat je hamsters eigenlijk het beste alleen kunt houden. 

Hamsters leven in de natuur solitair en kun je daarom het beste alleen houden. De Campbelli-, Roborovski en Dzjoengaarse dwerghamster zouden eventueel samen kunnen worden gehouden. Hamsters zijn echter erg agressief tegen soortgenoten en het samenhouden van deze dieren leidt in de meeste gevallen tot gevechten. 

Het is belangrijk om te weten of je hamsters alleen moet houden of niet maar ook waarom dit zo is. Daarnaast is het goed om te weten wat de opties zijn als je toch meerdere hamsters gaat houden. Heb je er ook weleens over nagedacht hoe het zit met hamsters houden samen met andere huisdieren? 

Hamsters leven van nature alleen 

In de natuur leven hamsters solitair, dit houdt in dat ze niet samen met soortgenoten leven. Ze komen alleen samen om te paren, na het paren gaan ze ieder weer hun eigen weg. Wanneer de kleintjes eenmaal zijn geboren zorgt de moeder in haar eentje voor de jonge hamsters. Op het moment dat de hamsters zelfstandig zijn zullen ze het nest verlaten en ook alleen verder leven. 

Hoewel hamsters er schattig uitzien, zijn ze erg agressief tegenover soortgenoten. Dit heeft alles te maken met het feit dat het erg territoriale dieren zijn. Ze zullen hun territorium koste wat kost verdedigen tegen andere hamsters. 

Wanneer je meerdere hamsters bij elkaar zet leidt dit dan ook vrijwel altijd tot een gevecht. Dit is dan ook gelijk de reden waarom hamsters eigenlijk altijd alleen moeten worden gehouden. Op het moment dat je hamsters ziet vechten moet je ze direct uit elkaar halen. Let hierbij wel op dat je zelf niet gewond raakt. 

De gevolgen van een gevecht kunnen al snel ernstig zijn. Hamsters kunnen elkaar namelijk flink verwonden. In het wild zijn gewonde hamsters extra kwetsbaar waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor roofdieren. Daarbij levert een gevecht enorm veel stress op. Deze stress kan op zijn beurt weer leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. 

Wat als je hamsters toch samen wilt houden?

Er zijn situaties waarbij het toch mogelijk is om hamsters samen met soortgenoten te houden. Om te beginnen is het ras hierbij erg belangrijk. De Campbelli-, Roborovski en Dzjoengaarse dwerghamster zijn hiervoor het meest geschikt. De Chinese dwerghamster en Syrische hamster kun je absoluut niet met soortgenoten houden. 

Het samen laten leven van hamsters heeft de meeste slagingskans wanneer de hamsters uit hetzelfde nest komen. Omdat de hamsters van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn kunnen ze beter met elkaar overweg. Naarmate de hamsters ouder worden kunnen ze echter meer territoriaal gedrag gaan vertonen. Er is dus zeker geen garantie dat de hamsters in de toekomst ook nog goed samen kunnen leven. Wanneer je 2 oudere hamsters bij elkaar zet gaat dit in ieder geval bijna nooit goed. 

Als je hamsters samen gaat houden moet je ook rekening houden met het geslacht. Het samenhouden van meerdere mannelijke hamsters gaat eigenlijk nooit echt goed. 2 of meer mannelijke hamsters gaan vroeg of laat met elkaar vechten. Tegelijkertijd kun je ook geen mannetje en vrouwtje samenhouden. 

Doe je dit wel, dan zul je al snel te maken krijgen met een zwangere hamster. Dit klinkt misschien leuk maar aangezien de hamsters uit hetzelfde nest zouden moeten komen is dit een heel slecht idee. Daarnaast moet je ook goed weten wat je met de kleine hamsters gaat doen. Deze kunnen namelijk niet in hetzelfde verblijf blijven wonen. Het is in dit geval dus het beste om te gaan voor vrouwelijke hamsters. 

Wanneer je meerdere hamsters wilt houden is het extreem belangrijk dat het verblijf groot genoeg is. Als ze te weinig ruimte hebben is de kans op vechten veel groter. Daarbij moet er genoeg mogelijkheid zijn om te eten, drinken en schuilen. Kunnen de hamsters niet tegelijk van deze voorzieningen gebruikmaken, dan kan er al snel ruzie ontstaan. 

Tenslotte is het belangrijk om de gezondheid en het gedrag van de dieren goed in de gaten te houden. Dat hamsters goed met elkaar kunnen leven betekent helaas niet dat dit altijd zo zal blijven. Hamsters kunnen na verloop van tijd elkaar toch gaan irriteren en ruzie krijgen. 

Het is dan belangrijk om de hamsters alsnog uit elkaar te halen. Ze zullen beiden een eigen verblijf moeten krijgen. Het verblijf van een dwerghamster moet minimaal 70 x 50 of 80 x 40 cm zijn. Er is best wel veel ruimte nodig om twee van deze verblijven te plaatsen. Het is beter om hamsters niet samen te houden als je ze niet kunt scheiden wanneer nodig. 

Hamsters met andere dieren houden

Het is nu wel duidelijk dat je hamsters niet met soortgenoten kunt houden. Maar hoe zit het met het houden van hamsters samen met andere huisdieren? 

Kort gezegd kunnen hamsters met geen enkel ander dier een verblijf delen. Verschillende soorten samenhouden is eigenlijk vrijwel nooit een goed idee. Dit heeft onder andere te maken met de verschillende manier van leven en communiceren. Daarbij kan een verschil in grootte en sterkte van de verschillende dieren meespelen. Al deze dingen zie je bijvoorbeeld terug bij konijnen en cavia’s die samen worden gehouden

Ook buiten het verblijf kun je hamsters niet met andere huisdieren loslaten. Hamsters zijn relatief gezien erg klein. De meeste andere huisdieren die we houden zijn een stuk groter. Daarbij kunnen huisdieren zoals honden en katten op de hamster gaan jagen. Je loopt dan het risico dat de hamster wordt gedood, opgegeten of ernstig verwond. In het beste geval verstopt de hamster zich op tijd en komt hij er met heel veel stress vanaf. 

Zelfs wanneer je de hamster alleen in een verblijf houdt moet je rekening houden met andere huisdieren. Plaats het verblijf ergens waar de hamster zich niet alsnog bedreigd voelt. Dit betekent onder andere dat andere huisdieren niet constant bij het verblijf kunnen zitten. Als er constant een roofdier zit te kijken kan de hamster zich immers moeilijk comfortabel voelen. Zeker wanneer er pootjes in het verblijf kunnen komen is dit enorm stressvol voor de hamster.

Mobiele versie afsluiten