Mag een konijn appel eten? 

Appel is een zeer populaire fruitsoort die veel wordt gegeten. Er zijn veel mensen die appel lekker vinden. Voor mensen is appel ook nog eens heel gezond maar voor huisdieren zoals konijnen is dit niet altijd hetzelfde. 

Konijnen mogen een beperkte hoeveelheid appel eten als snack. Appels bevatten veel goede stoffen maar ook een aardige hoeveelheid suiker. De pitjes en steeltjes van de appel zijn echter wel giftig voor konijnen. 

Er zijn verschillende soorten appels en elk konijn heeft een eigen voorkeur in smaak. Appel is niet alleen vers te eten maar wordt ook verwerkt in verschillende producten. Naast de smaak zijn er een aantal punten om rekening mee te houden wanneer je een konijn appel geeft. 

Geef fruit met mate

Fruit is een goede bron van vitaminen en mineralen. Zo bevat appel onder andere vitamine A, B, C en E. Dit geldt voor alle verschillende soorten appels. Konijnen hebben over het algemeen wel een voorkeur voor appels die zoeter van smaak zijn. 

Fruit bevat daarnaast echter ook veel suiker. Suikers zijn niet goed voor konijnen omdat deze kunnen leiden tot darmproblemen. Daarbij kunnen konijnen al snel te dik worden van te veel suiker. 

Konijnen vinden veel fruitsoorten wel heel erg lekker. Konijnen eten dan ook graag een stukje appel. Appel is niet giftig voor konijnen en mag daarom wel worden gegeven. 

Beperk het geven van appel om te voorkomen dat jouw konijn te veel suiker binnenkrijgt. Je kunt een stukje fruit bijvoorbeeld af en toe geven in combinatie met speelgoed. Dit geldt niet alleen voor appel maar ook voor andere fruitsoorten zoals banaan

Daarbij is het belangrijk dat je fruit altijd eerst wast voor je het aan jouw konijnen geeft. Fruit wordt vaak bespoten met bestrijdingsmiddelen om de groenten te beschermen tegen onder andere ziekten en insecten. Deze bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor konijnen. 

De verschillende onderdelen van een appel

Een appel bevat een klokhuis met daarin pitjes. Zowel de pitjes als het klokhuis zelf zijn giftig voor konijnen en mogen dus ook niet worden gegeten. Dit komt doordat deze cyanide bevatten. Cyanide wordt ook wel blauwzuur genoemd. 

Je kunt het gehele klokhuis verwijderen voordat je iets van de appel aan jouw konijn geeft. Je kan er ook voor kiezen om een stukje van de buitenkant van de appel af te snijden en dit aan jouw konijn te geven. 

Soms zit er nog een steeltje aan een appel. Ook het steeltje is giftig en mag niet aan konijnen worden gegeven. Verwijder dus altijd eerst het steeltje wanneer je een stukje appel aan een konijn geeft. 

De bladeren van een appelboom mogen konijnen dan weer wel eten. Mocht er nog een blaadje aan het steeltje zitten dan mag een konijn deze dus wel eten. Je dient het blaadje dan uiteraard wel van het steeltje af te halen. 

De schil van de appel mag ook door konijnen worden gegeten. De schil wordt vaak juist gezien als het gezondste gedeelte van de appel. Wel moet de appel goed worden gewassen om te voorkomen dat konijnen bestrijdingsmiddelen binnen krijgen. 

Het hout van de appelboom is in principe veilig voor konijnen. Konijnen kunnen hier gerust aan knagen zonder hier last van te krijgen. Er zijn ook veel verschillende soorten speelgoed te vinden die zijn gemaakt van het hout van de appelboom.  

Producten gemaakt met appel

Er zijn in de supermarkt veel producten te vinden waar appel in is verwerkt. Veruit de meeste van deze producten zijn niet geschikt voor konijnen. Dit komt doordat er allerlei andere ingrediënten aan zijn toegevoegd die konijnen niet mogen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan melk en ei. Ook bevatten bewerkte producten vaak een nog grotere hoeveelheid suiker. 

Het is ook geen goed idee om een konijn drinken met appel te geven. Dit geldt ook voor pure appelsap. Fruitsapjes bevatten een grote hoeveelheid fruit en daardoor ook veel suiker. Konijnen hebben alleen water nodig als drinken. 

Een product dat konijnen wel mogen is gedroogde appel. Gedroogde appel kun je zowel in de dierenwinkel als in de supermarkt vinden. Let er hierbij wel op dat het 100% appel is en dat er niets aan is toegevoegd. Je kunt appel ook zelf drogen, op deze manier ben je zeker van de ingrediënten. 

Een ander punt om op te letten is dat appel krimpt bij het drogen. Tegelijkertijd blijven de voedingswaarden van dat stukje appel wel hetzelfde. Dit betekent dat je kleinere porties zal geven dan bij verse appel. 

Gekookte appels kunnen beter niet worden gegeven. Tijdens het koken verdwijnen de vezels die appels normaal bevatten. Daarbij bevatten de appels wel nog steeds heel erg veel suiker. Ook bevatten gekookte appels een grote hoeveelheid zetmeel. Dit alles kan leiden tot darmproblemen en diarree. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *