Site pictogram Harigehuisdieren

Mag een konijn kruiden eten?

Het dieet van wilde konijnen bestaat voornamelijk uit vers gras. Tussen dit gras bevinden zich ook allerlei verschillende soorten kruiden. Het is dan ook niet gek als je jouw konijn af en toe wat kruiden zou willen geven. 

Het eten van verschillende kruiden draagt bij aan een goede gezondheid. Je kunt de kruiden zowel gedroogd als vers aan jouw konijnen geven. Enkele populaire kruiden voor konijnen zijn paardenbloem, brandnetel, korenbloem en dille.

Voordat je kruiden geeft is het belangrijk om te weten welke kruiden ze mogen en hoe je de kruiden kunt geven. Daarnaast is het leuk als je wat meer kennis hebt over de voordelen van kruiden.Tenslotte is het handig als je weet hoe je gemakkelijk aan kruiden kunt komen. 

Kruiden zijn goed voor konijnen 

Het geven van kruiden aan konijnen wordt veel gedaan. In de natuur eten konijnen ook een verscheidenheid aan kruiden. Het eten van bepaalde kruiden kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van konijnen. Konijnen mogen echter niet zomaar alle kruiden eten. Er zijn namelijk ook kruiden die juist schadelijk zijn voor de gezondheid van konijnen. 

Daarnaast kunnen kruiden helpen om een konijn aan het eten te krijgen. De meeste konijnen vinden kruiden namelijk erg lekker. Door hooi met kruiden te voeren worden konijnen gestimuleerd om meer hooi te gaan eten. Dit is ook goed toe te passen wanneer een konijn bijvoorbeeld door ziekte minder snel geneigd is om te gaan eten. Het constant en genoeg eten van hooi is extreem belangrijk voor de gezondheid van een konijn. Kant en klaar kruidenhooi zoals deze is te verkrijgen is allerlei verschillende smaken.

Enkele kruiden die je jouw konijn kan geven zijn paardenbloem, brandnetel, munt, basilicum, dille, tijm, weegbree en korenbloem. Het zal per seizoen een beetje verschillen welke verse kruiden makkelijk verkrijgbaar zijn. Dit is echter juist wel fijn aangezien het goed is om een beetje af te wisselen. Gedroogde kruiden blijven heel lang houdbaar en zijn daardoor het gehele jaar makkelijk verkrijgbaar. 

De verschillende kruiden hebben allemaal een andere werking. Enkele problemen waar kruiden bij zouden kunnen helpen zijn spijsverteringsproblemen, een verminderde weerstand, luchtweg- en blaasproblemen en een slechte vacht. Daarnaast kunnen kruiden helpen om konijnen te kalmeren, beter te laten slapen, aan te komen of juist af te vallen. 

Konijnen mogen dagelijks kruiden krijgen, het is echter wel belangrijk om dit langzaam op te bouwen. Dit doe je op dezelfde manier als het opbouwen van groenvoer. Namelijk door steeds iets meer te geven waarbij je de gezondheid van het konijn goed in de gaten houdt. Gedroogde kruiden zijn de meeste konijnen al wel gewend omdat dit ook in verschillende soorten voeding zit. Zowel in snacks als in hooi kunnen namelijk kruiden verwerkt zitten. 

Je kunt het beste geen grote hoeveelheden kruiden in één keer geven. Geef ze in plaats daarvan elke dag een beperkte hoeveelheid. Daarbij is het beter om kleinere hoeveelheden van verschillende kruiden te geven. Dit ten opzichte van een grote hoeveelheid van één soort. Kruiden zijn in dat opzicht niet helemaal hetzelfde als groenvoer. Houd hierbij ook rekening met de kruiden die eventueel al in hun voeding verwerkt zitten.  

Verse of gedroogde kruiden? 

Kruiden kun je zowel vers als gedroogd krijgen. Beide soorten zijn geschikt om aan konijnen te geven. Toch zijn er zeker wel een aantal verschillen. 

Om te beginnen mag je van verse kruiden meer geven dan van gedroogde kruiden. Dit is vanwege het feit dat verse kruiden makkelijker verteerbaar zijn. Daarnaast bevatten verse kruiden water waardoor het meer lijkt dan wanneer het gedroogd zou zijn. 

Iets anders om op te letten is de houdbaarheid van de kruiden. Gedroogde kruiden zijn over het algemeen een stuk langer houdbaar dan verse kruiden. Verse kruiden kun je echter in verschillende vormen kopen. Zo kun je een verpakking met losse kruiden maar ook een hele plant kopen. 

Een groot voordeel van verse kruiden is dat je ze makkelijk zelf kunt laten groeien. De makkelijkste manier hiervoor is om een kruidenplantje te kopen. Er zijn zelfs kruiden die vanzelf weer aangroeien wanneer je een takje in het water zet. Op die manier kun je gemakkelijk nieuwe kruiden verkrijgen zonder dat je hier veel ruimte voor nodig hebt. 

Bepaalde verse kruiden kun je ook heel simpel buiten vinden. Goede voorbeelden hiervan zijn paardenbloemen en brandnetels. Het is dan wel belangrijk dat je de planten plukt op een plek waar relatief weinig vervuiling is. Dit is dus bijvoorbeeld niet langs een drukke weg of op een uitlaatplek voor honden. 

Zo kun je kruiden aanbieden 

Het aanbieden van kruiden aan jouw konijnen kan op verschillende manieren. Ten eerste kun je het natuurlijk gewoon los in het verblijf neerleggen. Let er vooral bij verse kruiden op dat je niet te veel in een keer geeft. Dit om te voorkomen dat de kruiden gaan rotten en ongedierte of insecten aantrekken. 

Je kunt de kruiden ook verwerken in hun voer. Door kruiden toe te voegen aan hun hooi kun je gemakkelijk zelf kruidenhooi maken. Dit is handig wanneer je kruidenhooi wilt geven met specifieke kruiden erin. Daarbij ben je op deze manier vaak goedkoper uit dan wanneer je kruidenhooi koopt. 

Een andere manier om kruiden te verwerken in het voer is door ze aan de brokken toe te voegen. Roer de kruiden even goed door het voer heen en je zult merken dat ze gelijk nieuwsgierig worden naar hun eten. Op deze manier kun je het brokvoer wat interessanter maken. 


Aangezien konijnen kruiden erg lekker vinden kun je ze ook als snack gebruiken. Door de kruiden te combineren met speelgoed motiveer je jouw konijn om in beweging te komen. Ze zullen zich hierdoor niet snel vervelen en zien de kruiden als een lekkere beloning.

Mobiele versie afsluiten