Mag je een konijn ijs geven?

Wanneer het buiten warm is wordt er door heel veel mensen een lekker verkoelend ijsje gegeten. Doordat er zoveel verschillende soorten ijs zijn is er voor iedereen wel wat wils. Misschien heb je er weleens aan gedacht om jouw konijnen ook een ijsje te geven. 

Konijnen mogen geen ijs dat voor mensen is gemaakt vanwege de aanwezige suiker en dierlijke producten. Daarbij is een koude snack helemaal niet goed voor de spijsvertering van een konijn. Dit betekent dat konijnen ook geen zelfgemaakte ijsjes mogen. 

Er zijn veel verschillende soorten ijsjes maar deze zijn allemaal niet geschikt voor konijnen. Als jouw konijn iets niet mag eten is het wel zo fijn om ook te weten waarom een konijn dit niet mag. Daarnaast is het leuk om een alternatief te hebben wat jouw konijn wel kan eten. 

Laat jouw konijnen geen ijsje mee eten 

Er liggen onwijs veel verschillende soorten en smaken waterijs in de winkel. Dit is ook niet gek aangezien waterijs bij veel mensen populair is. Waterijs ruikt over het algemeen zoet en konijnen zullen dit maar al te graag eten. Als je jouw ijsje onbeheerd achterlaat is de kans dan ook groot dat jouw konijn hier gelijk aan gaat knabbelen. 

Konijnen mogen helemaal geen waterijs eten. Waterijs zit vaak bomvol met suikers en/of zoetstoffen. Dit is zeer ongezond voor konijnen en ze kunnen hierdoor al snel last krijgen van hun spijsverteringstelsel. 

Waterijs is zeker niet het enige ijs dat door mensen wordt gegeten. Ook room-, schep- en softijs zijn in allerlei smaken te vinden en erg populair. Deze producten bevatten naast grote hoeveelheden suiker vaak ook dierlijke producten. Vooral melk is veel in ijs terug te vinden. Konijnen zijn van nature planteneters en kunnen dierlijke producten helemaal niet goed verwerken. 

Al deze soorten ijs zijn tegenwoordig ook in een vegan variant te vinden. Dit betekent dat het ijs geen dierlijke producten bevat. Vegan ijs is echter nog steeds niet geschikt voor konijnen. Ook dit ijs bevat namelijk grote hoeveelheden suiker en vet. 

Een andere reden om jouw konijnen geen ijs mee te laten eten is vanwege de chocolade die verschillende ijsjes bevatten. Chocolade bevat theobromine, dit is giftig voor dieren die dit niet kunnen afbreken. Konijnen kunnen dit niet en kunnen ernstige gezondheidsproblemen ondervinden wanneer ze chocolade binnenkrijgen. 

IJsjes kunnen ook nog extra toevoegingen bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kauwgomballen, dropstokjes of koekjes. Daarnaast zijn er allerlei toppings die veel voor ijs gebruikt worden. Je kunt dan onder andere denken aan nootjes of discodip. Al deze toevoegingen en toppings zijn net als het ijs zelf ongeschikt voor konijnen. 

Konijnen kunnen niet tegen te koud voedsel

Ijs dat voor mensen is bedoeld is dus niet geschikt voor konijnen. Misschien ben je weleens ijs voor dieren tegen gekomen. Vooral voor honden is er een uitgebreid assortiment aan ijs beschikbaar. Voor konijnen zul je dit soort ijs daarentegen niet in de schappen zien. Honden hebben een heel ander dieet en dit ijs mag daarom niet aan konijnen worden gegeven.  

Dan heb je ook nog zelfgemaakt ijs. Voor bepaalde dieren zoals paarden worden er ook wel ijsjes gemaakt met bevroren groente of fruit. Deze relatief gezonde snacks kun je echter beter niet omtoveren tot een ijsje voor jouw konijnen. 

Tenslotte heb je nog de simpele ijsblokjes. Ijsblokjes van alleen water bevatten uiteraard geen schadelijke stoffen. Toch is dit geen goede manier om jouw konijnen verkoeling te bieden. Dat er geen ijsjes voor konijnen bestaan heeft namelijk een goede reden. 

Konijnen hebben een zeer gevoelig spijsverteringstelsel. Deze kan onder andere geprikkeld raken door verkeerde voeding. Te koud voedsel of water kan hun spijsvertering ook irriteren. Het is daarom helemaal geen goed idee om jouw konijnen ook maar iets van ijs te geven. Zelfs groente en fruit dat voor konijnen uit de koelkast komt moet eigenlijk eerst op kamertemperatuur gebracht worden. 

Wanneer een konijn te koude voeding heeft gegeten is de kans op diarree groot. In principe kan een konijn hier op eigen kracht weer van herstellen. Belangrijk is om een konijn dat diarree heeft alleen water en hooi te geven. Hierdoor zorg je dat het spijsverteringstelsel niet verder geïrriteerd kan worden. 

Na een aantal dagen zouden de uitwerpselen van het konijn weer normaal moeten zijn. Als je geen verbetering ziet kun je het beste contact opnemen met een dierenarts. Ook wanneer het konijn minder of niet eet zou je contact moeten leggen met de dierenarts. Tenslotte kan een konijn dat ziek is erg suf worden, ook dit is een reden om contact op te nemen. 

Dit kun je jouw konijnen wel geven

Het is begrijpelijk dat je jouw konijnen met het warme weer toch iets lekkers en verfrissends wil geven. Je kunt jouw konijnen het beste een lekker stukje groente geven. Dit vinden ze niet alleen hartstikke lekker maar is ook nog eens gezond voor ze. Groente bevat relatief veel water waardoor het konijn ook nog eens extra water binnenkrijgt. 

In de zomer wordt er over het algemeen veel zomers fruit zoals aardbei, kokos en meloen gegeten. Je mag een konijn af en toe ook een klein stukje fruit geven. Met fruit moet je echter een stuk voorzichtiger zijn dan met groenten. Dit vanwege het feit dat fruit relatief veel suiker bevat. 

Zowel groenten als fruit moet goed onder de kraan worden afgespoeld. Dit om eventuele achtergebleven bestrijdingsmiddelen en beestjes weg te spoelen. Je hoeft de groenten niet droog te maken. Het overgebleven schone water geeft de konijnen nog wat extra vocht wanneer ze de groenten eten. 

Het is het beste om groenten en fruit op kamertemperatuur te geven. Laat het daarentegen ook zeker niet te warm worden. Wanneer het warm is kunnen groenten en fruit al snel slap en zacht worden. Groenten en fruit dat je zelf niet zou eten wil je ook niet aan jouw konijnen geven. 
Naast een lekkere snack is het met warm weer vooral belangrijk dat konijnen een goed gevulde drinkbak of waterfles hebben. Warm weer kan voor konijnen zeker een reden zijn om meer te gaan drinken. Zorg er voor dat hun water vers is door het regelmatig te verschonen. Het beste is om te zorgen voor lauw water. Ook te koud water kan namelijk schade toebrengen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *