Site pictogram Harigehuisdieren

Wanneer is een cavia oud?

Cavia’s leven minder lang dan mensen waardoor ze ook op een hele andere leeftijd oud worden. Wanneer je een cavia hebt is het handig om te weten bij welke leeftijd een cavia als oud wordt gezien. Door op de hoogte te zijn van de leeftijd van een cavia kun je deze beter verzorgen. 

Een cavia wordt gemiddeld 5 tot 6 jaar oud. Vanaf 1 jaar kan een cavia als volwassen worden gezien en bij 4 jaar wordt een cavia gezien als oud. 

Om de leeftijd van een cavia beter te begrijpen kun je deze vergelijken met die van een mens. Wanneer een cavia ouder is zijn er verschillende ziektes en kwaaltjes die kunnen optreden. Ook heeft een oudere cavia soms meer verzorging nodig. 

De leeftijd van cavia’s vergeleken met die van mensen

Om een beter idee te krijgen van hoe oud een cavia is kun je de leeftijd van een cavia vergelijken met de leeftijd van een mens. Deze vergelijking is niet 100% accuraat maar kan je wel helpen om de leeftijd van een cavia beter te begrijpen. 

Wanneer een cavia net geboren is wordt deze uiteraard gezien als een baby. Bij 3 weken kan de cavia echter al worden vergeleken met een peuter. Op het moment dat de cavia 6 weken oud is wordt de cavia gezien als een kleuter. 

Vanaf 2 maanden komen cavia’s in de puberteit terecht. Hoe lang dit duurt verschilt per cavia en is deels afhankelijk van het geslacht. Bij mannetjes duurt de puberteit over het algemeen een stukje langer dan bij vrouwelijke cavia’s.

Op het moment dat een cavia 1 jaar oud is geworden word een cavia gezien als volwassen. In de volwassen jaren zal een cavia het meest actief zijn. Bij sommige cavia’s zul je merken dat ze rustig worden wanneer ze 3 tot 4 jaar zijn. 

Een cavia van 4 jaar oud kan al worden gezien als een oude cavia. Cavia’s van deze leeftijd zullen over het algemeen een stuk rustiger zijn. Op deze leeftijd is het zaak om extra te gaan letten op ouderdoms ziektes en kwaaltjes. 

Ouderdoms ziektes en kwaaltjes

Een oudere cavia zal over het algemeen een stuk rustiger zijn dan een jonge cavia. Dit hoeft zeker niet altijd te betekenen dat er iets aan de hand is. Wel zijn er bekende ziektes en kwaaltjes om extra op te letten wanneer een cavia ouder wordt. 

Oudere cavia’s kunnen minder goed gaan horen en/of zien. Wanneer je merkt dat jouw cavia hier verder niet veel last van heeft dan hoeft dit ook geen probleem te zijn. Als een cavia minder goed ziet is het wel handig om het hok zoveel mogelijk hetzelfde te houden. De cavia weet dan goed waar alles staat. 

Een veel voorkomend kwaaltje bij oude cavia’s is last van de gewichten. Daarnaast hebben oude cavia’s ook last van stijfheid. Beide punten zullen eraan bijdragen dat een cavia zich minder gaat bewegen. 

Bij oudere cavia’s kunnen ook de tanden en de nagels achteruitgaan. Het is daarom zaak om deze wat vaker te controleren. Een slecht gebit kan ervoor zorgen dat cavia’s niet meer kunnen eten. Wanneer de nagels te lang zijn kan dit er juist voor zorgen dat een cavia minder zal bewegen.

Een van de ernstige ziektes die bij oude cavia’s kunnen voorkomen zijn tumoren. Tumoren zijn bij cavia’s te herkennen aan de vorming van een bult. Deze bulten kunnen overal op het lichaam voorkomen. Als je een bult op het lichaam van jouw cavia vind is het belangrijk om hiermee naar de dierenarts te gaan. Een bult op het lichaam van een cavia is zeker niet altijd een tumor maar kan ook een onschuldige verstopte talgklier zijn. 

Naar de dierenarts met een oudere cavia

Veel ouderdomskwaaltje kunnen geen kwaad en horen nou eenmaal bij het leven van een cavia. Het is echter wel belangrijk om alert te zijn op eventuele ziektes of problemen. Aarzel daarom ook zeker niet om de dierenarts om advies te vragen wanneer je denkt dat er iets mis is. 

Wanneer een cavia niet meer eet of drinkt is dit altijd een reden om de dierenarts te raadplegen. Ook wanneer een cavia zich niet meer wilt bewegen dien je zeker een dierenarts te bezoeken. 

Zorgen voor een oude cavia 

Wanneer een cavia ouder wordt zal de cavia mogelijk iets meer verzorging nodig hebben. Zo is een oudere cavia gevoeliger voor hoge of juist lage temperaturen. Het is daarom voor oudere cavia’s extra belangrijk dat de temperatuur in hun hok stabiel is. Daarnaast is het belangrijk dat het hok niet op de tocht of in de zon staat.

Oudere cavia’s zullen minder steeds minder actief en mobiel worden. Het kan dan zo zijn dat het hok niet meer volledig aansluit op de behoefte van de cavia. Door aanpassingen te doen zoals het weghalen van trappetjes kan een oude cavia zich makkelijker door het hok bewegen. 

Doordat oude cavia’s minder bewegen is het makkelijker voor ze om aan te komen. Overgewicht kan bij cavia’s al snel verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Let daarom goed op dat je een oude cavia niet te veel snacks geeft die kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Daarnaast kan het een goed idee zijn om over te gaan op voer speciaal gemaakt voor oudere cavia’s. 

De weerstand van een cavia gaat achteruit naarmate deze ouder wordt. Om de cavia te helpen bij het behouden van een zo goed mogelijke weerstand kun je extra vitamine C geven. 

Wat als een cavia overlijdt en er een maatje overblijft

Het is altijd erg verdrietig wanneer en cavia overlijdt. Dit geldt niet alleen voor jou maar misschien nog wel meer voor de overgebleven cavia. Cavia’s leven graag samen en kunnen onwijs verdrietig zijn wanneer hun maatje overlijdt. Het kan daarom zo zijn dat je merkt dat de overgebleven cavia minder gaat eten en zich meer terugtrekt. 

Omdat cavia’s echte groepsdieren zijn is het aan te raden om zo snel mogelijk een nieuw maatje te zoeken. Dit kan uiteraard lastig zijn wanneer je hier zelf nog niet helemaal aan toe bent. Het is op dat moment belangrijk om te onthouden dat cavia’s gelukkiger zijn wanneer ze met een soortgenoot leven. 

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een cavia overlijdt en je liever geen nieuwe cavia wilt nemen. In dit geval kun je overwegen om de overgebleven cavia te koppelen aan een cavia bij iemand anders thuis.

Mobiele versie afsluiten