Hamsterscaping is een woord dat je in de huisdierenwereld steeds vaker terug ziet komen. Het is een relatief nieuw begrip en daardoor is nog lang niet bij iedereen duidelijk wat het precies inhoudt. Weet jij al wat hamsterscaping is?
Zoals het woord al doet vermoeden heeft hamsterscaping te maken met het landschap van het verblijf. Het is een bepaalde manier van het inrichten van een verblijf voor een natuurlijke uitstraling. Hierbij is het belangrijk dat een hamster zoveel mogelijk zijn natuurlijke gedrag kan vertonen.
Hamsterscapes zijn aangepast op het natuurlijke gedrag van een hamster. Er zijn dan ook verschillende onderdelen waar je rekening mee moet houden bij het opzetten van een hamsterscape. Met wat onderzoek, creativiteit en de juiste accessoires kan iedereen een mooie hamsterscape in elkaar zetten.
Afgestemd op het natuurlijke gedrag van een hamster
Simpel gezegd is hamsterscaping eigenlijk niets meer dan een manier van inrichten van het verblijf. Het is een combinatie van de woorden hamster en scape ofwel landscape. Dit vanwege het feit dat het veel voor hamsters wordt gebruikt en om het landschap van het verblijf gaat.
Bij hamsterscaping wordt het verblijf zo ingericht dat hamsters hier zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Het is tegenwoordig duidelijk dat hamsters erg gelukkig zijn wanneer ze op deze manier worden gehouden. Dit merk je onder andere aan het feit dat ze minder probleemgedrag vertonen. Daarbij zijn ze actiever en leven ze vaak wat langer.
Een verblijf waarin hamsterscaping is toegepast ziet er over het algemeen wat natuurlijker uit. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gebruikgemaakt van planten en houten accessoires. Daarnaast zijn de verblijven vrij vol. Op deze manier hebben hamsters veel om te ontdekken.
Het woord hamsterscaping legt de nadruk heel erg op hamsters. Het is echter een manier van huisdieren houden die ook voor andere kleine huisdieren wordt gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gerbils, muizen en ratten. Een verblijf voor deze dieren zal er echter heel anders uitzien dan een hamsterverblijf. Dit heeft te maken met het feit dat elke diersoort andere behoeften heeft.
Deze onderdelen zijn belangrijk bij hamsterscaping
Wanneer je een verblijf op de hamsterscaping manier wilt inrichten zijn er een aantal punten om op te letten. Lees hier meer over de inrichting van een hamsterverblijf. Bij hamsterscaping wordt er nog extra over bepaalde onderdelen nagedacht.
Om te beginnen is het belangrijk dat hamsters kunnen graven. Hiervoor is een dikke laag bodembedekking nodig. Bij hamsterscaping zie je vaak dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende diktes bodembedekking. Bijvoorbeeld door een deel van het verblijf af te zetten met een muurtje en een nog dikkere laag bodembedekking te plaatsen.
Bij hamstercaping zie je dat er veelal meerdere schuilplaatsen aanwezig zijn. Het gaat dan om een aantal verschillende huisjes waar ze in kunnen kruipen. Maar daarnaast kunnen er ook nog andere schuilplekken worden gecreëerd. Bijvoorbeeld door een afgeschermd bruggetje neer te zetten. Ook kun je door veel planten te gebruiken gemakkelijk schuilplekken creëren.
Beweging is ook heel erg belangrijk voor hamsters. Naast een groot rad worden hamsters door hamsterscaping ook op een andere manier gemotiveerd om te bewegen. Dit heeft onder andere te maken met de ruimte die ze hebben. Daarbij wordt er gebruikgemaakt van verschillende hoogtes. Bijvoorbeeld door plateaus te plaatsen of bepaalde dingen op een hogere laag bodembedekking neer te zetten.
Ten slotte maken hamsters gebruik van een zandbad om zich te wassen. Bij hamsterscaping is dit echter niet zomaar een plastic bakje met zand. Er wordt gebruik gemaakt van schaaltjes en potjes van steen. Ook hout zie je hier in veel hamsterscapes weer veel terug.
Het maken van een eigen hamsterscape
Wanneer je aan hamsterscaping gaat beginnen is er heel erg veel om te leren. Je kunt bijna eindeloos onderzoek blijven doen. Daarbij heeft iedereen ook weer een eigen manier en voorkeuren met betrekking tot hamsterscaping. Zolang jouw hamster in al zijn behoefte wordt voorzien kun je het eigenlijk niet fout doen.
Het is daarom vooral aan te raden om te onderzoeken wat het beste bij jou en jouw hamster past. Dit is ook gewoon een kwestie van uitproberen. Je zult er dan al snel achter komen wat wel en niet goed voor jullie werkt. Houd hierbij ook zeker rekening met het ras van de hamster. Een goede hamsterscape voor een dwerghamster ziet er anders uit dan een voor een goudhamster.
Laat je vooral niet ontmoedigen door alle hamsterscapes die je online voorbij ziet komen. Waarschijnlijk is dit ook niet de eerste hamsterscape die hun hebben gemaakt. Haal hier daarentegen juist inspiratie uit voor je eigen hamsterscape. Je kunt jouw hamsterscape door de tijd heen altijd nog aanpassen. Het is zelfs goed om het verblijf af en toe te veranderen. Zo kan jouw hamster weer opnieuw gaan verkennen en nieuwe dingen ontdekken. Doe dit alleen niet te vaak omdat de hamster hier gestresst van kan worden.
Wees bij het opzetten van een hamsterscape ook zeker niet bang om creatief te zijn. Veel onderdelen in hamsterscapes zijn zelf in elkaar gezet. Er wordt bijvoorbeeld vaak gebruikgemaakt van een combinatie van verschillende accessoires om iets nieuws te creëren. Daarnaast worden accessoires ingezet op een andere manier dan wat je in eerste instantie zou denken. Zolang het verblijf veilig blijft is alles goed. Een buigbare, houten brug zoals deze kun je op heel veel verschillende manieren gebruiken.
Je hebt helemaal niet heel veel bijzondere spullen nodig voor hamsterscaping. De truc is vooral om te gaan voor accessoires van natuurlijke grondstoffen. Je kunt ook altijd met een aantal accessoires beginnen en dit geleidelijk uitbouwen.