Wat te doen wanneer jouw konijn overlijdt

Voor konijnen die als huisdieren worden gehouden is de levensverwachting ongeveer 10 jaar. Een konijn is dan ook een huisdier die je voor een lange tijd hebt. Helaas komt er ook een moment dat jouw konijn overlijdt, het is goed om te weten wat je dan kunt doen. 

Wanneer een konijn overlijdt kun je ervoor kiezen om deze te begraven of cremeren. Daarnaast kun je de keuze maken om het konijn bij de dierenarts achter te laten voor destructie. 

Om een goede keuze te kunnen maken over wat je met jouw overleden konijn wilt doen is het belangrijk om bekend te zijn met alle mogelijkheden. Deze keuze is heel erg persoonlijk en elke keuze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Tenslotte moet je ook bedenken wat je met een eventueel alleen overgebleven konijntje wilt doen. 

Redenen voor het overlijden van een konijn 

Er zijn vele oorzaken waardoor een konijn kan overlijden. De meest voorkomende oorzaak is ouderdom, lees hier meer over de kenmerken van een oud konijn. Bij een natuurlijke dood door ouderdom zal het konijn waarschijnlijk in zijn hok overlijden. Bij veel konijnen die op deze manier overlijden gebeurd dit in hun slaap. 

Wat helaas ook veel voorkomt is dat een konijn overlijdt door een ziekte. Indien je niet duidelijk het konijn merkt dat hij ziek is komt dit vaak heel onverwachts. Het komt helaas ook wel eens voor dat een konijn ineens heel ziek wordt. Dit kan zo snel gaan dat het konijn al overlijdt voordat er een mogelijkheid was om naar de dierenarts te gaan. Het konijn sterft dan op natuurlijke wijze.

Het kan daarentegen ook zo zijn dat je met een ziek konijn bij de dierenarts komt maar het konijn niet meer beter zal worden. Je komt dan voor de keuze te staan om het ernstig zieke konijn in te laten slapen. Het laten inslapen van een konijn gebeurt altijd in goed overleg met de dierenarts. 

Wanneer je een konijn bij de dierenarts laat inslapen heb je verschillende keuzes. Zo kun je het konijn meenemen om te begraven of kun je het konijn laten cremeren. Tenslotte kun je ervoor kiezen om het konijn bij de dierenarts achter te laten voor destructie. 

Op het moment dat je een huisdier bij de dierenarts achterlaat voor destructie wordt het konijn samen met andere dierlijke resten verwerkt. Het achterlaten van een huisdier is een goede optie wanneer je niet kiest voor begraven of cremeren. Je betaald hiervoor een kleine bijdrage aan de dierenarts. 

Jouw konijn begraven of laten begraven 

Wanneer jouw konijn is overleden kun je ervoor kiezen om het konijn te begraven. Veel mensen met een eigen tuin kiezen er dan voor om het konijn in hun tuin te begraven. De regels voor het begraven van huisdieren in de tuin kunnen per gemeente verschillen. Ook kunnen deze regels door te tijd heen veranderen. 

Het voelt niet voor iedereen fijn aan om een konijn los in de grond te leggen en met aarde te bedekken. Een makkelijke oplossing hiervoor is om het konijn bijvoorbeeld te begraven in een doosje of in een bedje van stro. Het kan een voor sommige fijn zijn om hier nog iets van bloemen of een speeltje van het konijn bij te begraven. 

Bij het begraven van een huisdier is het in ieder geval belangrijk dat je deze diep genoeg begraaft. Verder is het handig om goed te onthouden waar je het konijn begraven hebt. Dit om verrassingen te voorkomen wanneer je in de tuin aan het werk gaat. 

Mocht je geen tuin hebben of jouw konijn hier niet willen begraven dan kun je jouw konijn ook op een dierenbegraafplaats begraven. Je hebt hierbij de keuze om het konijn alleen te of met andere huisdieren samen te laten begraven.  

Een konijn laten cremeren 

Naast dat je een konijn kan begraven kun je een konijn ook laten cremeren. Er zijn vele dierenartsen die dit aanbieden. 

Er zijn verschillende opties voor het laten cremeren van een konijn. Ten eerste kun je jouw konijn samen met andere huisdieren laten cremeren. Dit is een goedkopere optie voor het laten cremeren van jouw huisdier. Het as zal dan in veel gevallen door het crematorium worden uitgestrooid. 

De andere optie is het alleen laten cremeren van jouw konijn. Dit is de meest gekozen optie en hierbij heb je zelf de keuze wat er met het as van het konijn gebeurd. De prijs hiervoor is onder andere afhankelijk van waar je de crematie laat doen en hoe zwaar jouw huisdier is. 

Na de crematie heb je de keuze om het as van jouw konijn terug te krijgen. Deze kun je vervolgens zelf uitstrooien of in een urn bewaren. Ook zijn er vele mogelijkheden om as in een sieraad te laten verwerken. Mocht je de as niet zelf willen hebben dan kan het crematorium deze voor je uitstrooien. 

Wat te doen met een overgebleven maatje

Konijnen moeten eigenlijk altijd minimaal met z’n tweeën worden gehouden. Het is dan ook zo dat er bij het overlijden van een konijn vaak een konijn alleen overblijft. Konijnen kunnen erg verdrietig worden wanneer deze alleen leven. Je hebt verschillende opties na wanneer een konijn alleen overblijft. 

Als je nog steeds graag konijnen wilt houden is het een goede optie om een nieuw konijn te nemen. Denk hierbij wel goed na over of je in de toekomst ook nog konijnen wilt houden. Mocht dit niet zo zijn dan kun je het beste gaan voor een wat ouder konijn. Door konijnen van ongeveer dezelfde leeftijd te houden voorkom je dat je na een tijdje weer met een alleen konijn achterblijft. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het niet ziet zitten om weer een nieuw konijn te nemen. In dit geval is het vaak de beste optie om het overgebleven konijn weg te doen. Kijk of je dit konijn misschien kunt koppelen aan een ander alleen gebleven konijn. Mocht je deze optie niet hebben kun je hem ook plaatsen bij iemand die nog een konijn neemt. 

Ondanks dat konijnen echt het beste samen met soortgenoten leven is het begrijpelijk dat je jouw konijn liever niet wegdoet. Mocht je de keuze maken om een konijn alleen te houden dan kun je deze het beste binnen houden. Binnen heeft het konijn meer gezelschap van mensen dan wanneer het konijn alleen buiten zit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *