Site pictogram Harigehuisdieren

Welk konijnenhok is geschikt voor een Vlaamse reus?

Wanneer je een konijn als huisdier neemt is het belangrijk dat je een goed verblijf hebt. Hoe zo’n verblijf er precies uitziet is onder andere afhankelijk van het soort konijn. Bij het kiezen van een hok voor een Vlaamse reus zijn er zeker een aantal punten om rekening mee te houden. 

Een Vlaamse reus is een van de grotere konijnenrassen en heeft daarom ook een groot verblijf nodig. Het konijn heeft een ruim binnenhok nodig om te schuilen. Daarnaast is er ook genoeg ruimte nodig voor het konijn om vrij rond te rennen. 

Bij het kiezen van een geschikt hok moet er ook rekening worden gehouden met een eventueel maatje. Verder is het belangrijk om het hok goed te onderhouden en je bewust te zijn van alle kosten die hierbij komen kijken. 

Een Vlaamse reus is erg groot 

Een Vlaamse reus is een groot konijnenras en een volwassen konijn kan wel 8 kilo wegen. Dit is gelijk een van de voornaamste redenen waardoor dit ras niet voor iedereen geschikt is. 

Mocht je genoeg ruimte hebben om een Vlaamse reus te houden dan is dit zeker een aanrader. De Vlaamse reus staat er namelijk om bekend dat het een heel lief en aanhankelijk konijnenras is. Ook kun je een Vlaamse reus vrij gemakkelijk trucjes zoals een high five leren. 

Een Vlaamse reus binnen houden 

In principe is het geen enkel probleem om een Vlaamse reus binnen te houden. Omdat een Vlaamse reus zo groot is heeft dit huisdier echter wel veel ruimte nodig. Het is voor de meeste mensen daardoor geen optie om dit konijn binnen te houden. 

Als een Vlaamse reus binnen wordt gehouden is het belangrijk dat het konijn vaak genoeg het hok kan verlaten. Een konijn heeft namelijk genoeg ruimte nodig om beweging te krijgen en te kunnen rondrennen Je kunt het konijn vrij in de woning laten rondlopen, het is hierbij wel belangrijk dat het huis veilig is gemaakt. 

Bij het veilig maken van een huis kun je onder andere denken aan het afschermen van kabels. Konijnen mogen zeker niet alles eten en al het voedsel moet buiten het bereik van konijnen worden gehouden. Trapgaten en hogere afstapjes kun je beter blokkeren om ongelukken te voorkomen.  

Een Vlaamse reus buiten houden 

De meeste mensen zullen een Vlaamse reus buiten houden. Let er wel op dat je een konijn op het juiste moment buiten laat wennen. Ook buiten hebben deze konijnen uiteraard veel ruimte nodig. Een zeer kleine tuin of een balkon zal dan daarom in veel gevallen niet voldoen. 

Een van de opties is om te gaan voor een hok met een grote ren eraan vast. Op deze manier kan het konijn op elk gewenst moment zijn energie kwijt. De ren moet niet alleen in oppervlakte groot genoeg maar ook hoog genoeg zijn. Het konijn moet genoeg ruimte hebben om te springen en rechtop te staan.

Mocht je geen ruimte hebben voor een ren die groot genoeg is dan kun je het konijn ook vrij in de tuin laten. Het is hierbij wel belangrijk dat het konijn elke dag de kans krijgt om in de tuin rond te lopen.

Let er hierbij wel weer op dat de tuin konijnproof is. Konijnen kunnen gemakkelijk uit een tuin ontsnappen wanneer er niet goed wordt opgelet. Zo kunnen kleine gaten al snel groter worden gemaakt en kunnen ze makkelijk tunnels graven. 

Meerdere konijnen in een hok 

Konijnen zijn groepsdieren en leven dan ook graag samen met soortgenoten. Zeker wanneer je een konijn in de tuin houdt is het belangrijk dat hij een maatje heeft. Een maatje kan zowel een andere Vlaamse reus als een konijn van een ander ras zijn. 

Het houden van meerdere konijnen betekent ook dat je een groter verblijf nodig zult hebben. Daarnaast zal je het hok vaker moeten verschonen en is er meer eten nodig. Dit kost uiteraard tijd/werk en geld en het is dan ook belangrijk om hier van te voren van op de hoogte te zijn. 

Onderhoud van het hok 

Na het aanschaffen van een geschikt hok is het belangrijk om dit hok goed te onderhouden. Dit houdt onder andere in dat je het hok regelmatig moet schoonmaken. Door het hok vaak schoon te maken voorkom je dat er beschadigingen ontstaan. Ook blijft jouw konijn hierdoor in goede gezondheid. 

Op het moment dat je een hok al een langere tijd in gebruik hebt zullen er waarschijn beschadigingen ontstaan. Deze beschadigingen kunnen onder andere ontstaan door verschillende weersomstandigheden. Daarnaast kunnen de konijnen het hok door de tijd heen beschadigen. 

Controleer het hok geregeld om eventuele beschadigingen op tijd te ontdekken. Beschadigingen aan het hok kunnen al snel verergeren, het is daarom zaak om dit zo snel mogelijk te repareren. In veel gevallen kun je kleine beschadigingen zelf gemakkelijk oplossen. 

Kosten om rekening mee te houden

Niet alleen de aanschaf maar ook zeker het onderhouden van een hok kost geld. Om te voorkomen dat je achteraf met onverwachte hoge kosten te maken krijgt is het goed om hier van te voren al over na te denken. 

Het eerst punt om rekening mee te houden is dat je voor een groot hok meer stro en zaagsel zal gebruiken. Een konijnenhok moet minimaal 1 keer per week worden verschoont. Deze kosten zullen daarom wekelijks terugkeren. 

Grotere konijnenrassen eten over het algemeen meer dan kleinere rassen. Dit betekent dat je dus ook meer geld kwijt zult zijn aan voeding. Het gaat hierbij niet alleen om konijnenbrokjes maar ook zeker om de hoeveelheid hooi die je in het hok legt. 

Hoe lang een hok meegaat is afhankelijk van vele factoren. Dit ligt onder andere aan de konijnen, hoe goed je een hok onderhoud en wat de weersomstandigheden zijn. Reparaties aan een konijnenhok brengen altijd kosten met zich mee.

De kans is echter ook aanwezig dat je op een gegeven moment een nieuw hok zult moeten aanschaffen. Ook de aanschaf van een nieuw hok kost uiteraard weer geld.

Mobiele versie afsluiten