Site pictogram Harigehuisdieren

Welke dieren zijn vijanden van cavia’s?

In de natuur heeft vrijwel elk dier wel een vijand waar ze voor op hun hoede moeten zijn. Cavia’s leven bij ons alleen in gevangenschap en dus niet in de natuur. Toch hebben de cavia’s die wij als huisdier houden ook verschillende vijanden. 

Vrijwel alle grotere roofdieren jagen op wilde cavia’s, jonge cavia’s kunnen ook door kleinere roofdieren worden gepakt. Hier zijn vooral honden, katten, marters en roofvogels een gevaar voor cavia’s. Cavia’s die binnen worden gehouden zullen zo goed als geen contact hebben met roofdieren. 

Cavia’s in de natuur zijn goed bedacht op roofdieren en hebben verschillende ontsnappingstechnieken. De cavia’s die wij als huisdier houden hebben echter ook een aantal vijanden die graag cavia zouden eten. Omdat cavia’s hier niet gewend zijn aan roofdieren en nergens heen kunnen moeten wij als baasjes ze goed beschermen. 

De natuurlijke vijanden van een cavia

Cavia’s leven van nature in Zuid-Amerika en hebben hier verschillende vijanden. Vrijwel alle relatief grote roofdieren jagen op cavia’s. Het gaat dan onder andere om kat- en hondachtigen, slangen en roofvogels. Maar ook kleinere roofdieren kunnen op cavia’s jagen. Hierbij kun je onder andere denken aan hagedissen of kleinere slangen. Ze gaan dan specifiek voor de jongere cavia’s aangezien deze kleiner zijn. 

Een cavia moet echter niet alleen op zijn hoede zijn voor andere dieren. Ze moeten ook oppassen voor mensen die op cavia’s jagen. In bepaalde landen wordt cavia gezien als een delicatesse. Er zijn dan ook mensen die op cavia’s jagen om ze op te eten. Lang niet alle cavia’s die worden gegeten zijn direct uit de natuur afkomstig. Mensen in deze gebieden houden cavia’s speciaal om ze vervolgens op te eten. 

Cavia’s zijn van nature vluchtdieren en zullen dan ook niet snel vechten om zichzelf te verdedigen. Een cavia is een vrij kwetsbaar dier en kan al snel aan verwondingen overlijden. Daarbij hebben ze met hun korte pootjes en ronde lijf niet de bouw om goed te kunnen vechten. Vechten is dan ook helemaal niet gunstig voor ze. In plaats hiervan rennen ze liever zo hard mogelijk weg en verstoppen ze zich. Alleen als het echt niet anders kan zal een cavia vechten voor zijn leven. 

Een goede verstopplek voor cavia’s is bijvoorbeeld struikgewas. Omdat ze vrij klein zijn, kunnen ze zich hier gemakkelijk in verstoppen. Ze kunnen zich veel beter tussen dichte struiken manoeuvreren dan grote dieren. Dit is tegelijkertijd een hele goede verstopplek tegen roofvogels. Dit omdat de vogel vanuit de lucht nu niet meer goed kan volgen waar de cavia zich heen beweegt. 

Ze maken ook nog op een andere manier gebruik van hun kleine formaat. Veel roofdieren zijn een stuk groter dan dat zij zijn. Dit betekent dat er plekken zijn waar ze niet door de dieren gevolgd kunnen worden. Eenmaal in een spleet tussen twee stenen kan het roofdier ze niet meer bereiken. Op deze manier zijn ze dus relatief veilig en kunnen ze vervolgens gemakkelijk ontsnappen. 

Vijanden voor onze huisdieren 

De cavia’s die wij als huisdieren hebben leven in een heel andere omgeving dan wilde cavia’s. Dit betekent ook dat ze met hele andere vijanden te maken krijgen. 

Cavia’s die als huisdier worden gehouden zullen hier in de natuur niet lang overleven. Ze hebben namelijk niet geleerd om voor zichzelf te zorgen. Je moet daarom ook nooit zomaar een cavia in het wild uitzetten. 

Dat cavia’s hier van nature niet voorkomen betekent dat ze hier eigenlijk ook geen natuurlijke vijanden hebben. Toch zullen veel roofdieren een cavia wel pakken als ze er eentje tegenkomen. Vrijwel alle roofdieren die het op kleine dieren hebben voorzien zijn daarom een gevaar voor cavia’s. 

Er zijn enkele roofdieren die hier vrij veel in de natuur voorkomen. Vooral wanneer je in een natuurlijk gebied woont kun je met deze roofdieren te maken krijgen. Onder andere vossen, marters en slangen vormen een bedreiging voor cavia’s. Deze roofdieren vallen naast cavia’s ook konijnen aan. 

Naast de eerder genoemde roofdieren moeten cavia’s ook rekening houden met een aanval vanuit de lucht. Cavia’s zijn namelijk een prima hapje voor verschillende roofvogels. Denk hierbij onder andere aan de zeearend, buizerd, torenvalk en verschillende uilen.  

Tenslotte zijn andere huisdieren ook een bedreiging voor cavia’s. Het gaat dan voornamelijk om honden en katten. Dit vanwege het feit dat beide soorten veel worden gehouden en van nature een jachtinstinct hebben. Het ene dier is hier veel fanatieker in dan het andere dier. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het feit dat sommige katten regelmatig met vogels thuiskomen en andere nooit. 

Daarbij zijn deze dieren vaak vrij speels. Als ze met een cavia gaan spelen kan dit echter al snel te hard gaan met alle gevolgen van dien. Op het moment dat je zowel katten als konijnen hebt moet hier dan ook goed mee om worden gegaan. 

Zo bescherm je jouw cavia’s 

Wanneer je ervoor kiest om jouw cavia’s buiten te houden zul je rekening moeten houden met roofdieren. Om te voorkomen dat de cavia’s worden gepakt, moeten ze worden beschermd. 

Om te beginnen is het belangrijk dat roofdieren niet zomaar het verblijf in kunnen komen. Dit houdt onder andere in dat alle deurtjes altijd goed moeten worden gesloten. Daarnaast moet het verblijf van stevig materiaal gemaakt zijn. Door gebruik te maken van gaas met kleine gaatjes voorkom je dat roofdieren hun poten in het verblijf kunnen steken. 

Veel roofdieren kunnen behoorlijk goed klimmen of hoog springen. Dit betekent dus dat ze makkelijk op hoge plekken kunnen komen. Het is daarom belangrijk om het verblijf van de bovenkant goed af te sluiten. Zorg er hierbij voor dat katten niet hun poten erdoorheen kunnen steken. Een goede afsluiting van bovenaf voorkomt tegelijkertijd dat roofvogels het verblijf in kunnen duiken. 

Roofdieren kunnen niet alleen van boven maar ook van onderen komen. Bepaalde roofdieren zijn namelijk goede gravers. Lang niet iedereen hoeft zich hier echter evenveel zorgen om te maken. Niet alle roofdieren komen overal evenveel voor. 

Heb je wel te maken met gravende roofdieren? Dan is het van belang om ook de onderkant van het verblijf goed dicht te maken. Door stenen onder de grond van het verblijf te leggen voorkom je dat dieren zich hier omhoog kunnen graven. In plaats van stenen kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een stuk stevig gaas in te graven.

Mobiele versie afsluiten