Site pictogram Harigehuisdieren

Zo houd je jouw konijn koel  

Konijnen kunnen het met warm weer al snel te warm krijgen. Wanneer een konijn oververhit raakt kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je jouw konijn koel kunt houden. 

Het is belangrijk dat het hok van konijnen in de schaduw staat om deze koel te houden. Daarbij kun je jouw konijn extra verkoeling bieden door bijvoorbeeld een koelelement in het hok te plaatsen. 

Het is belangrijk om de symptomen van een te warm konijn te herkennen. Op deze manier ben je er zeker van dat je op tijd in kunt grijpen. Op zo’n moment is het handig om ook te weten wat je juist niet moet doen wanneer je een konijn wilt afkoelen. 

De tekenen van een te warm konijn

Het beste is uiteraard om te voorkomen dat jouw konijn het te warm krijgt. Ook met de juiste maatregelen kan het echter voorkomen dat een konijn het toch te warm krijgt. Wanneer een konijn het te warm begint te krijgen zijn er een aantal tekenen waaraan je dit kunt zien. 

Een konijn dat het warm heeft zal minder gaan eten. In sommige gevallen kan het konijn zelfs helemaal stoppen met eten. 

Konijnen die het warm hebben zijn een stuk minder actief. Deze konijnen liggen graag languit op de grond. Hierbij kan het zo zijn dat ze hun ogen deels gesloten houden. 

Konijnen kunnen niet echt hijgen om warmte kwijt te raken. Wel gaan konijnen met hun bekje open ademen wanneer ze het erg warm hebben. Ze kunnen dan ook een iets snellere ademhaling krijgen.

Als je twijfelt of een konijn het te warm heeft kun je ook aan de oren voelen. Konijnen die in de warmte zitten hebben vaak ook hele warme oren. Konijnen kunnen via hun oren wat warmte kwijtraken. 

De symptomen van oververhitting 

Bij oververhitting zijn de symptomen erger, er moet dan ook direct gehandeld worden. Oververhitting bij konijnen is zeer gevaarlijk. De lichaamstemperatuur moet zo snel mogelijk naar beneden worden gebracht. 

De symptomen van oververhitting komen grotendeels overeen met die van een konijn die het warm heeft. Wel zijn de symptomen bij oververhitting vaak een stuk heftiger. Konijnen die oververhit zijn liggen ook languit met deels gesloten ogen. Daarbij hebben ze een versnelde ademhaling en ademen ze met hun bekje open. Ook zijn de oren van zo’n konijn heel erg warm. 

Een oververhit konijn kan daarbij gaan kwijlen. Daarbij kunnen de slijmvliezen een rode kleur krijgen. Dit is een teken van zeer ernstige oververhitting. 

Bij twijfel of ernstige symptomen of twijfel is het altijd het beste om een dierenarts te raadplegen. Op die manier ben je zeker van wat je het beste kunt doen. 

Zorg voor een koel verblijf 

Een van de belangrijkste dingen wanneer het warm is buiten is om te zorgen voor een koel verblijf. Dit geldt uiteraard voor zowel voor het buiten- als binnenverblijf. 

Een makkelijke manier om het verblijf van konijnen koeler te houden is door deze in de schaduw te plaatsen. Wanneer je een hok hebt staan die je makkelijk kunt verplaatsen is dit een goede optie. 

In veel gevallen is een hok echter niet zomaar verplaatst. Je kunt in dat geval ook zelf schaduw creëren. Dit kun je makkelijk doen door een doek over het hok heen te spannen. Een andere manier om schaduw te creëren is door een parasol bij het hok plaatsen. 

Voor het afkoelen van een hok kun je een natte doek over het verblijf heen leggen. Terwijl het water langzaam verdampt blijft het hok lekker koel. Je kunt hiervoor het beste een doek met een lichte kleur kiezen. 

Zorg ook voor voldoende schoon en koel drinkwater. Wanneer het warm is gaan konijnen vaak meer drinken dan normaal. Het kan dan ook zo zijn dat je vaker het water moet aanvullen. Hoe vaak je het water moet verversen of bijvullen is ook afhankelijk van of je een drinkbak of waterfles gebruikt. 

Met warm weer is het extra belangrijk om te letten op de hygiëne van het hok. Als het warm is kunnen konijnen sneller parasieten oplopen. Dit kun je makkelijk voorkomen door het hok in de zomer extra schoon te houden. 

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat het in een buitenverblijf echt veel te warm blijft. Het is dan mogelijk om jouw konijn tijdelijk naar binnen te verplaatsen. Je moet hier wel heel voorzichtig mee zijn. 

Konijnen kunnen absoluut niet tegen grote temperatuurwisselingen. Breng jouw konijn daarom niet ineens naar een plek die veel kouder is dan waar hij eerst zat. Wanneer het iets is afgekoeld is het een goed idee om het konijn zo snel mogelijk weer in zijn standaard verblijf te laten leven. 

Het gebruik van koelelementen

Er zijn verschillende soorten koelelementen die je kunt gebruiken om een konijn koelte te bieden. Ten eerste kun je de standaard koelelementen gebruiken die je ook voor eten en drinken gebruikt. Een groot voordeel van deze koelelementen is dat de meeste mensen deze al in huis hebben. 

Een andere optie waar iedereen gebruik van kan maken is het bevriezen van een flesje water. Een bevroren flesje water kan goed dienen als koelelement. Leg een nieuw flesje water in de vriezer wanneer je de ander eruit haalt. Zo heb je altijd een koelelement om te gebruiken. 

Er zijn ook koelplaten verkrijgbaar die speciaal voor huisdieren zijn gemaakt. Dit kan zeker een goede optie zijn wanneer je konijnen hebt. In de zomer kan het namelijk veel voorkomen dat je jouw konijnen extra verkoeling moet bieden. Bij zulke koelplaten ben je er zeker van dat ze geschikt zijn voor huisdieren. 

Let er bij alle soorten koelelementen wel op dat jouw konijn hier niet aan gaat knagen. Konijnen knabbelen graag aan dingen en kunnen dan allerlei stoffen binnenkrijgen. Dit kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van het konijn. 

Een ander punt om op te letten is dat de koelelementen niet te koud mogen zijn. Veruit de meeste koelelementen zijn niet geschikt voor direct contact met de huid. Je kunt een doek gebruiken om de koelelementen te bedekken. 

Doe dit vooral niet 

Er zijn dus een heleboel dingen die je kunt doen om jouw konijn af te koelen. Er zijn daarentegen ook een aantal dingen die je juist beter niet kunt doen. Het is belangrijk dat je weet welke dingen dit zijn.

Wij mensen vinden het gebruik van water vaak een fijne manier om af te koelen. Konijnen kunnen echter niet goed tegen water. Dit betekent onder andere dat ze liever niet in de regen zitten en dat ze op een bepaalde manier gewassen moeten worden. Maak jouw konijn dan ook zeker niet zomaar nat om hem af te koelen. 

Het gebruik van een airco of ventilator is erg populair op een warme dag. Het gebruik van zulke koelers is geen goed idee voor konijnen. Konijnen kunnen niet goed tegen tocht en koude wind die hierbij geblazen wordt. 

Te koud drinkwater is ook iets om voorzichtig mee te zijn. Het drinkwater van konijnen moet wel koel zijn maar zeker niet ijskoud. Konijnen hebben namelijk een erg gevoelige spijsvertering en kunnen hierdoor maag- en darmproblemen krijgen. 

Gebruik geen ijskoud water of hele koude koelelementen om een konijn te koelen. Hierdoor trekken de aders samen waardoor ze vernauwt worden. Het wordt dan juist moeilijker voor het konijn om zijn warmte kwijt te raken. 

Wanneer het erg warm is zullen de meeste mensen minder energie hebben om dingen te gaan doen. Hetzelfde geldt voor konijnen en andere huisdieren. Vraag op warme dagen daarom niet te veel van jouw konijnen. Laat ze vooral lekker hun eigen ding doen.

Mobiele versie afsluiten