Site pictogram Harigehuisdieren

Zo houdt je een konijn warm 

Zoals je waarschijnlijk wel weet kan het in de winter erg koud worden buiten. Konijnen kunnen vrij goed tegen kou en kunnen daarom ook in de winter buiten worden gehouden. Je zult echter wel een aantal maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat jouw konijn het niet te koud krijgt buiten. 

Om een konijn in de winter warm te houden is het belangrijk dat het hok een goede laag bodembedekking en stro bevat. Daarnaast heeft een konijn een maatje nodig zodat ze elkaar warm kunnen houden. Tenslotte zijn er een aantal producten zoals kruiken en warmtematten die je kunt gebruiken om jouw konijn op te warmen. 

Het is goed om te weten hoe je kunt zien wanneer jouw konijn het te koud heeft en wat je dan kunt doen. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat er bij onderkoeling snel wordt ingegrepen. Daarnaast is het ook handig om te weten wat je juist niet moet doen wanneer het koud is. 

Een goed hok is erg belangrijk

Als je konijnen buiten houdt is het heel belangrijk dat ze een goed hok hebben. Een goed konijnenhok is waterdicht waardoor de konijnen dus niet nat worden. Konijnen kunnen niet goed tegen water omdat ze het al snel heel koud krijgen wanneer ze nat zijn. 

Naast dat het hok waterdicht moet zijn moet het hok ook winddicht zijn. Konijnen kunnen het ook in de wind al snel te koud krijgen. In de winter kun je het buitengedeelte van een hok gemakkelijk zelf dichtmaken om de wind buiten te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een stuk folie of plexiglas. 

Behalve het hok zelf is ook de inrichting van het hok belangrijk bij het warmhouden van een konijn. Geef jouw konijnen in de winter vooral een extra dikke laag bodembedekking. Een goede laag bodembedekking zorgt ervoor dat de konijnen niet op de koude ondergrond liggen. Daarnaast zorgt deze laag in het binnenhok voor wat extra isolatie. 

Konijnen gebruiken in de winter graag stro om zichzelf warm te houden. Geef jouw konijnen in koudere tijden daarom ook een flinke pluk extra stro. Jouw konijn zal hier vervolgens zelf een lekker holletje van maken. 

Wanneer het koud begint te worden is het belangrijk om extra te letten op oudere en zwakke konijnen. Voor deze konijnen kan het moeilijk zijn om zichzelf warm te houden. Het kan daarom nodig zijn om deze konijnen te verplaatsen naar een iets warmere plek zoals een schuur. 

Mocht het voorkomen dat de temperatuur ver onder het vriespunt komt dan is het ook nodig om maatregelen te nemen. Bij zulke lage temperaturen is er een groot risico dat zelfs gezonde konijnen zichzelf niet meer goed warm kunnen houden. 

Tenslotte is het in de winter extra belangrijk dat jouw konijn een maatje heeft. In de winter kruipen konijnen graag tegen elkaar aan. Op deze manier houden konijnen elkaar warm en dit werkt onwijs goed. 

Hieraan merk je dat jouw konijn het te koud heeft 

Het kan lastig zijn om erachter te komen of jouw konijn het koud heeft of niet. Wel zijn er een aantal duidelijke symptomen die voorkomen bij onderkoeling. Als jouw konijn deze symptomen heeft is het belangrijk om snel in te grijpen en een dierenarts te raadplegen. 

Wanneer je een onderkoelt konijn aanraakt zul je voelen dat alle ledematen koud zijn. Het kan lastig zijn om te bepalen of een konijn te koud is. Het is namelijk normaal dat een konijn in de winter koudere oren heeft. Vergelijk de temperatuur van onder andere de pootjes en het nekje met hoe het konijn normaal zou aanvoelen. 

Konijnen die onderkoelt zijn hebben geen energie meer om iets te doen. In de winter zijn konijnen over het algemeen minder actief. Constante lusteloosheid is hierintegen niet normaal en duidt op een probleem. 

Een onderkoelt konijn heeft een veel zwakkere hartslag dan normaal. Daarbij kan het konijn ook een onstabiele hartslag krijgen. Deze symptomen gaan vaak samen met een oppervlakkige ademhaling. 

Extra hulpmiddelen die je kunt gebruiken

Het kan voorkomen dat jouw konijn het ondanks de getroffen maatregelen alsnog koud heeft. Dit komt vaker voor bij oudere of juist jonge konijnen. Ook wanneer een konijn ziek is deze gevoeliger voor onderkoeling. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die je tijdelijk kunt gebruiken om jouw konijn op te warmen.

Een makkelijke manier om jouw konijn extra warmte te bieden is door een kruik in het hok te leggen. Veel mensen hebben al een kruik in huis omdat ze deze zelf gebruiken. Let er hierbij altijd goed op dat je de kruik inpakt waardoor het niet te heet is. Wanneer je een kruik voor konijnen gebruikt is het daarnaast belangrijk dat ze de kruik niet kunnen openen of giftige stoffen kunnen binnenkrijgen. Dit kan onder andere gebeuren wanneer ze er aan knabbelen. 

Naast de kruik kun je ook een speciale warmtemat gebruiken. Bij (online)dierenwinkels kun je warmtematten en -kussens vinden die speciaal voor dieren zijn ontworpen. Je weet bij deze producten dan dus ook zeker dat ze veilig zijn voor gebruik met dieren. 

Als een konijn erg koud is kun je deze in een deken wikkelen. Wanneer je een konijn in een deken wikkelt blijft de lichaamswarmte in de deken. Indien het nodig is om een konijn sneller op te warmen kun je ook een warme handdoek gebruiken. Een van de manieren om een handdoek snel op te warmen is door deze enkele seconden in de magnetron te doen. 

Doe deze dingen juist niet 

Naast dat het belangrijk is om te weten wat je voor jouw konijn kan doen is het ook goed om te weten welke dingen je beter niet kunt doen. 

Een van de dingen die je absoluut niet moet doen is jouw konijn zomaar naar binnen halen. De temperatuur binnen is een stuk hoger dan de temperatuur buiten. Konijnen kunnen niet goed tegen grote veranderingen in temperatuur. 

Konijnen moeten op het juiste moment naar buiten worden gebracht om een wintervacht aan te kunnen maken. Als het konijn al een lange tijd buiten leeft heeft hij een wintervacht aangemaakt. Door deze dikke vacht en de hogere binnentemperatuur zal het konijn het binnen veel te warm krijgen. 

Omdat konijnen niet kunnen zweten of hijgen zoals andere huisdieren kunnen ze hun warmte niet goed kwijt. Dit leidt ertoe dat konijnen al snel gezondheidsproblemen kunnen krijgen wanneer ze het te warm hebben. 

In de winter zijn veel mensen geneigd om hun konijn meer voedsel te geven. Dit is vaak eigenlijk alleen  helemaal niet zo’n goed idee. In de  winter zijn konijnen minder actief en verbranden ze dus ook minder energie. Door te veel voedsel te geven kan een konijn te dik worden. Daarnaast is het niet goed als voedsel bij koude temperaturen te lang blijft liggen. Het eten van bevroren voedsel kan bij konijnen leiden tot darmproblemen. 

Het kan lastig zijn om te bepalen of jouw konijn te koud is of niet. De enige echte manier om dit zeker te weten is door de temperatuur te meten. Het meten van de temperatuur is voor konijnen stressvol en onprettig. Doe dit daarom alleen als hier een directe aanleiding voor is.

Mobiele versie afsluiten