Zo laat je een cavia wennen aan een nieuw huis

Het moment dat je een nieuw huisdier in huis gaat halen is onwijs leuk maar ook wel een beetje spannend. Dit geldt niet alleen voor jou maar ook zeker voor jouw huisdier. Het is dan ook belangrijk om een cavia goed te laten wennen aan zijn nieuwe huis. 

Laat een cavia die net is verhuisd vooral eerst zelf alles ontdekken. Het is belangrijk dat je hetzelfde blijft doen als normaal zodat hij aan de geluiden en bewegingen kan wennen. Het kan helpen om iets uit zijn vorige verblijf mee te nemen zodat hij zich comfortabeler voelt. 

Voordat je de cavia in huis hebt zul je deze eerst naar huis moeten brengen. Eenmaal in huis is alles nog spannend voor de cavia. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de reis en de eerste dagen makkelijker te maken. 

De verhuizing goed laten verlopen

Op het moment dat een cavia wordt verhuisd brengt dit enorm veel stress met zich mee. Zorg er daarom in ieder geval voor dat de verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Op deze manier kun je al een hoop stress voorkomen. 

Dit houdt onder andere in dat een cavia in een geschikte mand wordt vervoerd. Een goede mand is niet te klein maar ook niet te groot. In een te grote mand kan een cavia zich al snel minder comfortabel voelen. Het is fijn als de mand makkelijk open kan en je de cavia er van onderen uit kan halen zodat hij zich niet bedreigd voelt. 

Daarbij kun je de reis aangenamer maken door bijvoorbeeld een kleedje of handdoek in de mand te leggen. Zorg ook dat de temperatuur tijdens de reis geschikt is voor een cavia. Bij een lange reis is het belangrijk om de cavia water en iets te eten aan te bieden. 

Kies daarbij voor een geschikt vervoermiddel om de cavia te vervoeren. Hoe je de cavia uiteindelijk zal vervoeren hangt ook grotendeels af van de mogelijkheden die je hebt. Je kunt de reis beter zo kort mogelijk houden. Ook is het beter om hobbels en scherpe bochten te vermijden. 

Hier lees je meer tips voor het vervoeren van een konijn, veel van deze tips zijn ook op cavia’s van toepassing. 

Tenslotte mogen cavia’s nooit te vroeg bij hun moeder vandaan gehaald worden. Vanaf ongeveer 3 tot 4 weken mogen ze bij de moeder weg. Als ze eerder bij hun moeder weg worden gehaald kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. 

De eerste dagen in huis 

Het is handig als je thuis alles al klaar hebt staan voor wanneer de cavia komt. Zo kun je hem bij thuiskomst gelijk in zijn nieuwe verblijf zetten. Eenmaal in zijn verblijf zal de cavia zeker nog een paar dagen nodig hebben om bij te komen van de verhuizing. De cavia ziet, ruikt en hoort allemaal nieuwe dingen. Dit is onwijs spannend voor een cavia.

Laat hem de eerste dagen zo veel mogelijk met rust. Zo geef je hem de kans om rustig zelf op onderzoek te gaan in zijn verblijf. Het kan zeker zo zijn dat hij zich de eerste dagen nog veel verstopt. Cavia’s zijn echter erg nieuwsgierige dieren en als hij eraan toe is zal hij zich steeds vaker laten zien.  

De cavia hoeft de eerste dagen nog niet zijn verblijf uit. Een nieuwe omgeving is al erg spannend en hij kan beter eerst aan zijn verblijf wennen. Eenmaal gewend vindt hij het wel leuk om los of in een ren te kunnen spelen. Ook zal hij vanaf dat moment steeds meer aan jou gaan wennen. 

Als je ook nog andere huisdieren hebt kun je deze het beste een beetje uit de buurt houden. Onder andere honden en katten kunnen erg intimiderend overkomen voor een cavia. Op het moment dat je de cavia tam gaat maken kun je ze ook rustig aan andere huisdieren introduceren. 

Ga vooral door met alle dagelijkse bezigheden die je normaal ook zou doen. Op deze manier went de cavia aan alle alledaagse geluiden en bewegingen. Praat ook vooral tegen jouw cavia om hem aan je stem te laten wennen. Een goed moment hiervoor is bijvoorbeeld tijdens het voeren of schoonmaken van het verblijf. 

Wat daarentegen niet handig is is om gelijk allerlei mensen uit te nodigen. Dit zorgt voor veel drukte waardoor het voor een cavia spannender wordt om zich te laten zien. Het is een beter idee om jouw cavia aan mensen voor te stellen wanneer hij helemaal op zijn gemak is. Ook dan kun je beter een of een klein aantal mensen tegelijk met de cavia laten kennismaken. 

Wanneer de cavia zich op zijn gemak voelt in zijn verblijf kun je hem rustig oppakken. In het begin zal de cavia dit nog erg spannend vinden. Blijf dit elke dag doen zodat hij steeds meer aan je gaat wennen. Je zult al snel merken dat de cavia steeds tammer wordt. Als je hier te lang mee wacht kan het moeilijker worden om de cavia tam te maken. 

Tips om de overgang makkelijker te maken

Er zijn een aantal verschillende dingen die je kunt doen om de overgang makkelijker te maken. 

Om te beginnen is het een goed idee om iets van zijn oude verblijf mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld iets van speelgoed zijn. De cavia heeft dan iets herkenbaars met een vertrouwde geur eraan. 

Een ander belangrijk punt is de voeding die de cavia krijgt. In het begin kun je het beste de voeding geven die hij gewend is. De cavia kan na een verhuizing minder gaan eten door stress. Wanneer je hem bekend voer geeft is de kans groter dat hij snel zijn eetlust terugkrijgt. 

Eenmaal gesetteld kun je het voer mengen met het voer dat jij wilt gaan geven. Begin met een klein beetje van het nieuwe voer. Als dit goed gaat kun je steeds iets meer van het nieuwe voer gaan geven totdat hij volledig over is. Het lichaam van de cavia krijgt zo de mogelijkheid om aan het nieuwe voer te wennen. Je kunt jouw nieuwe cavia nu ook een lekkere snack geven, knabbelstaafjes zoals deze zijn zeer geschikte snacks.

Daarbij is de manier waarop je voer en water aanbiedt iets om over na te denken. Water kun je bijvoorbeeld zowel in een fles als in een bakje geven. Kies in het begin vooral voor de manier waarop hij dit gewend is. Het is extra fijn als je jouw cavia ook op ongeveer dezelfde momenten blijft voeren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *