Site pictogram Harigehuisdieren

Zo zorg je voor jonge cavia’s   

Er zijn mensen die het leuk vinden om een keer een nestje cavia’s te hebben. Tegelijkertijd komt het ook nog weleens voor dat een cavia per ongeluk zwanger raakt. In beide gevallen wil je natuurlijk wel weten hoe je het beste voor de jonge cavia’s kan zorgen 

Jonge cavia’s zijn vanaf de geboorte al vrij zelfstandig. Het duurt dan ook niet lang voordat ze rondlopen en met de volwassenen mee eten. Belangrijk is dat ze de juiste voedingsstoffen binnen krijgen en genoeg blijven groeien.  

Eigenlijk hoeft het houden van jonge cavia’s helemaal niet zoveel extra werk te kosten. Het is wel erg belangrijk dat je weet hoe lang de cavia’s bij de moeder moeten blijven. Daarnaast is het beter als de moeder niet gelijk weer zwanger raakt. 

De eerste weken van hun leven

Jonge cavia’s worden behoorlijk zelfstandig geboren. Zo hebben ze hun oren en ogen gelijk vanaf de geboorte al open. Daarnaast hebben ze al haar en leren ze snel om te lopen. Dat jonge cavia’s zo zelfstandig zijn geeft ze in de natuur een enorm voordeel. Ze zijn hierdoor namelijk veel minder kwetsbaar voor roofdieren. 

In de eerst twee weken zullen ze nog melk bij hun moeder drinken. Ze zullen echter al snel klaar zijn om zelf vast voedsel te nuttigen. Jonge cavia’s groeien onwijs snel. Het is dan ook belangrijk dat ze genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Er bestaat voer dat speciaal ontwikkeld is voor jonge cavia’s. Het is dus zeker aan te raden om dit soort voer in het begin te geven om de groei te bevorderen. De jonge cavia’s mogen verder in principe hetzelfde eten als volwassen cavia’s. Wel is het verstandig om groenvoer voorzichtig te introduceren. Dit om problemen met de spijsvertering van de jonge dieren te voorkomen. 

Een van de dingen die heel belangrijk is is dat de jonge cavia’s goed blijven groeien. Cavia’s groeien ontzettend snel. Een goede manier om hun groei bij te houden is door ze regelmatig op de weegschaal te zetten. Mocht je merken dat een of meerdere cavia’s niet goed aankomen, dan moet er actie worden ondernomen. 

Het eerst wat je in zo’n situatie kunt doen is uitsluiten dat er een medisch probleem is. Houd in de gaten of de cavia wel eet maar wacht de situatie niet te lang af. Je kunt het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts. Die kan vervolgens uitsluiten dat er een medisch probleem is en verder advies geven. 

Wat in ieder geval belangrijk is voor de groei van jonge cavia’s is dat ze genoeg voer krijgen. Daarbij moet dit voer van goede kwaliteit zijn. Er is voer verkrijgbaar dat speciaal gemaakt is voor jonge cavia’s. Het is aan te raden om dit voer van tevoren al in huis te halen. Zo kun je ze gelijk vanaf het begin al ondersteunen in hun groei en ontwikkeling. 

In de eerste weken van hun leven is alles nog erg spannend voor de jonge cavia’s. Tegelijkertijd is dit ook een moment waarop ze veel kunnen leren. Als je de cavia’s vanaf het begin al aan je laat wennen zal het veel makkelijker zijn om ze tam te maken. Ze leren dan wat mensen zijn en om hier niet bang voor te zijn. 

Tenslotte is het belangrijk dat de cavia’s in een schone omgeving leven. Jonge cavia’s zijn nog gevoeliger voor ziektes dan volwassen cavia’s. Daarbij heb je nu ineens een stuk meer cavia’s in het verblijf zitten. Dit betekent dat je het verblijf wat vaker schoon zult moeten maken

Wanneer mogen de jonge cavia’s weg?

Tot slot zul je moeten bepalen wat je met de jonge cavia’s gaat doen. De kans is groot dat je niet alle cavia’s zelf kan en/of wilt houden. Na zo’n 3 tot 4 weken zijn ze al volledig zelfstandig, vanaf dat moment mogen ze bij hun moeder weg worden gehaald. Je zult dan op zoek moeten gaan naar een nieuw huis voor ze. Het is hierbij belangrijk dat ze rustig kunnen wennen aan hun nieuwe huis

Mogelijk heb je mensen in je omgeving die cavia’s willen. Dit is een goede manier om cavia’s een nieuw huis te geven omdat je weet waar ze terechtkomen. Lang niet iedereen heeft echter de luxe om zo zijn of haar cavia’s te herplaatsen. 

Je kunt er daarom ook voor kiezen om de cavia’s online aan te bieden. Maak een mooie advertentie waarin je alle informatie geeft over de cavia’s. Laat mensen eerst een keer kijken om kennis te maken met de cavia’s en ga vooral op je gevoel af. 

Voorkomen dat jouw cavia gelijk weer zwanger wordt

Vanaf het moment dat een cavia is bevallen kan ze al snel weer opnieuw zwanger worden. Het is echter beter om dit te voorkomen. Ze kan beter eerst de tijd krijgen om haar lichaam te laten herstellen en voor de jongen te zorgen. Belangrijk is daarom om het mannetje en het vrouwtje na de bevalling tijdelijk gescheiden te houden. Indien ze samenwoont met een gecastreerd mannetje hoef je ze niet te scheiden. 

Het scheiden van 2 cavia’s die normaal altijd bij elkaar leven kan voor wat stress zorgen. Wanneer een cavia gaat bevallen of net bevallen is is het juist belangrijk om geen extra  stressfactoren toe te voegen. Het is dan ook aan te raden om de cavia’s tijdens de zwangerschap al van elkaar te scheiden. Of een cavia zwanger is, is niet altijd voor iedereen gelijk duidelijk, zo weet je of jouw cavia zwanger is

Let er ook op dat cavia’s vanaf 5 tot 6 weken al geslachtsrijp worden. Dit betekent dat ze vanaf dat moment zwanger kunnen raken. Het is daarom belangrijk om de mannetjes en vrouwtjes op tijd bij elkaar weg te halen. Hierbij moet ook de moeder van de jonge mannetjes gescheiden worden. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat een van de (jonge) cavia’s zwanger raakt.

Mobiele versie afsluiten