Dit moet je weten over het zicht van cavia’s 

Hoe wij mensen alles om ons heen zien is voor de meeste van ons vrij duidelijk. Dieren zien de wereld echter niet op dezelfde manier als wij. Elk dier verschilt hierin, het is dan ook zeer interessant om te weten hoe jouw huisdier de omgeving ziet.

Cavia’s hebben vrij goed zicht. Ze kunnen tot 1,5 meter ver kijken, hebben een groot gezichtsveld en zien een verscheidenheid aan kleuren. Beperkingen wat betreft het zicht van cavia’s zijn het niet goed kunnen inschatten van diepte en slecht zicht in het donker. 

Hoe goed je kunt zien heeft onder andere te maken met hoe ver je kunt zien. De grootte van het gezichtsveld en het wel of niet zien van kleuren speelt hier ook een rol in. Een ander belangrijk punt is hoe het zicht in het donker is. 

Hoe goed ziet een cavia?

Een cavia kan niet zo heel erg ver voor zich uit kijken. Er wordt gedacht dat ze tot ongeveer 1,5 meter voor zich kunnen zien. Ter vergelijking, wij mensen kunnen wel kilometers ver kijken. Een cavia is echter natuurlijk zelf ook wel een stuk kleiner dan een mens. 

Het gezichtsveld van een cavia

Cavia’s hebben een breed gezichtsveld. Dit betekent dat ze veel van de omgeving om hen heen in een keer kunnen zien. Hoe veel je van de omgeving kunt zien heeft voor een groot deel te maken met de plaatsing van de ogen. De ogen van cavia’s bevinden zich vrij ver naar voren, aan de zijkant van het hoofd. Hierdoor kunnen ze dus veel van hun omgeving zien. 

Dat ze zo’n groot gezichtsveld hebben is niet zomaar. Voor cavia’s in het wild is dit zeer belangrijk omdat ze roofdieren zo eerder aan zien komen. Ze zien ook roofdieren die van de zij- of achterkant komen vrij snel. Zelfs roofdieren die van boven willen aanvallen worden snel door cavia’s gespot. Hoe eerder ze een roofdier aan zien komen hoe eerder ze kunnen vluchten. Hierdoor hebben ze een hogere overlevingskans. 

Door de plaatsing van hun ogen kunnen ze echter niet heel goed zien wat zich recht voor hen bevindt. Als je wat lekkers vlak voor ze neerlegt zullen ze vooral hun neus gebruiken om dit te vinden. 

Dieren die hun ogen aan de zijkant hebben kunnen weinig tot geen diepte waarnemen.  Dit komt doordat de gezichtsvelden van beide ogen nauwelijks tot niet overlappen. Voor cavia’s is het dan ook lastig om in te schatten hoe diep of ver iets is. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen wanneer cavia’s zich op een hogere plek bevinden. 

Het waarnemen van kleuren 

Er is gebleken dat cavia’s een groot palet van verschillende kleuren kunnen waarnemen. Ze kunnen deze kleuren goed van elkaar onderscheiden. Hierdoor kunnen ze ook kleuren herkennen. Dit weten we onder andere omdat is gebleken dat cavia’s echt op bepaalde kleuren reageren. 

Zien in het donker

Cavia’s zijn schemerdieren en zijn zowel overdag als ‘s nachts actief. Ze slapen maar voor korte periodes achter elkaar en dus niet de hele nacht door zoals wij dat doen. Hierdoor zou je misschien verwachten dat ze ook ‘s nachts goed kunnen zien. Dit is echter niet het geval. 

Cavia’s zien lang niet zo goed wanneer het donker is. Ze hebben hun omgeving goed in hun geheugen staan waardoor ze zich vrij gemakkelijk kunnen blijven verplaatsen. Daarnaast gebruiken ze hun andere zintuigen om het gebrek aan zicht te compenseren. 

Zo maken ze extra gebruik van hun gehoor om bewegingen van anderen te lokaliseren. Het gaat dan zowel om geluid dat andere cavia’s maken als dat van mogelijke roofdieren. Ze hebben onwijs goed gehoor en kunnen bepaalde geluiden direct herkennen. Als je zelf cavia’s hebt weet je waarschijnlijk wel hoe snel ze doorhebben wanneer de koelkast open gaat. Ook maken ze meer gebruik van hun reuk om voedsel te vinden. 

Kan een cavia je herkennen?

Cavia’s zijn zeer sociale dieren en hechten veel waarde aan soortgenoten. Cavia’s kunnen daarnaast ook zeker een goede band hebben met hun baasje. Wanneer je cavia’s hebt, heb je misschien wel gemerkt dat ze anders reageren op verschillende mensen. 

Een cavia kan zeker onderscheid maken tussen verschillende mensen. Ze gebruiken hiervoor echter zeker niet alleen hun zicht. Juist hun andere zintuigen spelen ook een grote rol in het herkennen van hun baasje. 

Zo hoort een cavia je al van ver aankomen. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop je loopt. Ook het geluid van je stem kunnen ze goed herkennen. 

Iedereen heeft een eigen geur, cavia’s hebben een goed reukvermogen en kunnen verschillende geuren van elkaar onderscheiden. De geur van hun baasje is voor cavia’s bekend en dit helpt ze om je te herkennen. 

Bekende oogproblemen bij cavia’s 

Gezondheidsproblemen komen bij zowel mensen als dieren regelmatig voor. Ook cavia’s zijn hier uiteraard niet immuun voor. Er zijn enkele bekende oogproblemen waar veel cavia’s mee te maken krijgen. 

Om te beginnen kunnen cavia’s om verschillende redenen blind zijn. Sommige cavia’s worden hiermee geboren maar blindheid kan ook ontstaan door ouderdom. Wanneer een cavia ouder wordt kan het zicht ook verminderen zonder dat de cavia uiteindelijk blind wordt. Dit is niet ongewoon als je bedenkt dat veel mensen een bril gaan dragen wanneer ze ouder worden. Een cavia kan prima overleven met minder tot geen zicht. Om de cavia te helpen kun je het beste de indeling van het verblijf zoveel mogelijk gelijk houden. 

Een ander bekend probleem zijn oogontstekingen. Oogontstekingen kunnen het gevolg zijn van verschillende virussen en bacteriën. Het is dan ook niet makkelijk te achterhalen hoe de cavia een ontsteking heeft opgelopen.

Enkele symptomen van een oogontsteking zijn een tranend of rood oog, wit vlekje in het oog of uitpuilend oog. Een ontsteking kan zowel aan een als aan beide kanten tegelijk opkomen. Als je een of meerdere symptomen herkent schakel dan een dierenarts in. De meeste ontstekingen zijn goed te behandelen wanneer je er op tijd bij bent. 

Een rood en/of tranend oog komt ook veel voor bij irritatie van het oog. Irritatie van het oog ontstaat vaak doordat er iets in het oog is gekomen. Hierbij kan het onder andere gaan om een stukje hooi, stro of haar. Zodra de irritatiebron weg is zullen de symptomen snel verminderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *