Hamsters houden niet van zwemmen 

De meeste dieren kunnen zwemmen en waarschijnlijk heb je veel dieren ook wel eens zien zwemmen. Daarentegen heb je waarschijnlijk nog nooit echt een hamster zien zwemmen. Hierdoor kun je je afvragen of hamsters eigenlijk wel kunnen zwemmen. 

Hamsters kunnen zwemmen wanneer het echt moet maar dit is enorm stressvol voor ze. Je zou een hamster nooit zomaar in het water moeten zetten. Zelfs het wassen van een hamster met water kan schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Niet alleen houden hamsters niet van zwemmen, ze houden eigenlijk helemaal niet van water. Er zijn meerdere manieren waarop water de gezondheid van een hamster kan schaden. In plaats van het wassen met water zijn er andere manieren om een hamster schoon te maken. 

Hamsters houden niet van water 

Net zoals de meeste andere dieren kunnen hamsters wel zwemmen als het echt nodig is. Hierbij gebruiken ze hun pootjes om vooruit te peddelen. Daarbij kunnen ze hun wangzakken opblazen. Dit helpt de hamster om beter te kunnen blijven drijven. 

Dit betekent dus niet dat hamsters zelf graag het water in gaan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor cavia’s. Het is puur een overlevingsmechanisme waardoor ze kunnen overleven wanneer ze in het water terechtkomen. 

In de natuur leven hamsters helemaal niet in de buurt van water. Dit betekent dat ze ook niet zo snel in een situatie terechtkomen waarin ze moeten zwemmen. Ze drinken uit kleine plasjes of maken gebruik van druppels water die ze vinden. 

Zet een hamster nooit zomaar in het water en voorkom dat ze in water terecht kunnen komen. Wanneer een hamster moet zwemmen is dit een erg stressvolle situatie voor ze. Het zwemmen kost ze onwijs veel energie omdat ze niet de bouw hebben om goed te kunnen zwemmen. Tegelijkertijd zijn ze bang voor hun leven als ze er niet heel erg snel uit het water kunnen komen. De stress die dit ze bezorgt kan vervolgens bijdragen aan andere gezondheidsproblemen. 

Een van de redenen waarom water niet goed is voor hamsters is vanwege hun huid. De huid en vacht van deze dieren bevat van nature vetten. Deze vetten dragen bij aan het gezond houden van de vacht en huid. Met water spoel je deze vetten juist weg. Het duurt dan wel even voordat er weer een goede vetlaag is geproduceerd. 

Wanneer een hamster nat is kan hij het al snel koud krijgen. Dit kan er vervolgens toe leiden dat de hamster ziek wordt. Vooral een longontsteking ligt dan al snel op de loer. Ook andere ziektes kunnen makkelijker toeslaan omdat de weerstand verlaagd is. Voor hamsters kan dit al snel fataal worden. 

Het wassen van een hamster 

Hamsters zijn over het algemeen vrij schone dieren. Het zal dan ook niet zo snel nodig zijn om een hamster te wassen. Toch kan het nog wel eens voorkomen dat er iets in de vacht blijft hangen. Of misschien vind je de hamster niet zo fris ruiken en wil je hem daarom wassen. 

Zoals eerder benoemd zijn hamsters en water geen goede combinatie. Het is dan ook niet verstandig om een hamster met water te wassen. Wat je eventueel wel kunt doen is de hamster met een doekje schoonmaken. Dit zou echter niet nodig moeten zijn. 

Over het algemeen wassen hamsters zichzelf. Doet jouw hamster dit niet terwijl hij dit eerst wel deed en is hij hierdoor vies? Dan is er mogelijk iets mis met de gezondheid van de hamster. Vaak zie je hierbij ook andere symptomen zoals minder eten en minder actief zijn. Wanneer jouw hamster zichzelf verwaarloosd, is het belangrijk om na te gaan of hij in al zijn behoeften wordt voorzien. Als dit het geval is dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. 

Een hamster houdt zichzelf ook schoon door in zand te rollen. Veruit de meeste hamsters zullen uit zichzelf regelmatig even in bad gaan. Hiervoor moet hij een bakje of schaaltje met chinchillazand beschikbaar hebben. Deze moet ruim genoeg zijn om er comfortabel in te kunnen rollen. Wanneer je een grotere hoeveelheid chinchillazand koopt kun je lange tijd vooruit en ben je uiteindelijk voordeliger uit. 

Een van de belangrijkste punten om jouw hamster schoon te houden is echter dat hij een schoon verblijf heeft. Wanneer een verblijf niet goed schoon wordt gehouden zal de hamster hieronder lijden. De hamster zal dan zelf ook veel sneller vies worden en het verblijf zal een onaangename geur hebben. Daarbij trekt een vies verblijf ongedierte aan en is dit een goede plek voor schimmels en bacteriën om te groeien. Dit kan de gezondheid van een hamster ernstig schaden. 

Het gebruik van waterbakjes voor hamsters

Wanneer je een hamster hebt kun je zowel gebruikmaken van een drinkfles als van een -bakje. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen en iedereen kan hier zelf een keuze in maken. Wanneer je gebruikmaakt van een drinkbakje zul je wel een beetje op moeten letten. 

Om te voorkomen dat jouw hamster nat wordt is het belangrijk om een drinkbakje stevig neer te zetten. Daarnaast helpt het enorm wanneer het bakje zwaar is. Hiermee voorkom je dat de drinkbak gemakkelijk omvalt of over de hamster heen kiept en de hamster nat wordt. 

Het kan nog wel eens voorkomen dat een hamster in zijn drinkbakje terechtkomt. Dit zal niet vaak gebeuren maar toch is het wel handig als je weet wat je dan kunt doen. De meeste drinkbakjes zijn vrij klein en een hamster zal hier dan ook niet zomaar in verdrinken. Je hoeft je dan ook niet direct grote zorgen te maken. 

Als jouw hamster nat is geworden dan is het zaak om hem goed te laten drogen. Zorg ervoor dat de hamster niet in de kou of tocht staat. Hierdoor kan hij namelijk sneller ziek worden. Wat juist wel goed is, is om hem warm te houden. Je kunt hem bijvoorbeeld eerst even afdrogen en dan in een dekentje wikkelen. Ook kun je hem wat dichter bij de kachel brengen zonder dat hij het te warm krijgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *