Wanneer je een huisdier neemt zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Een van deze dingen is hoe oud een huisdier wordt. Dit is een belangrijk punt om over na te denken aangezien een huisdier tijd, energie en geld kost.
Hamsters worden gemiddeld 2 tot 3 jaar oud. Vooral het ras van de hamster speelt een grote rol in de levensverwachting. Andere factoren zoals huisvesting, voeding en genen spelen hier ook een rol in.
Er zijn verschillende hamstersoorten die als huisdier kunnen worden gehouden en de levensverwachting verschilt erg tussen deze verschillende soorten. Daarnaast spelen er nog een aantal andere dingen mee in de levensverwachting, hier heb je zelf ook deels invloed op. Een hamster op leeftijd kun je aan verschillende dingen herkennen en je kunt ze ook een beetje helpen.
Hamsters worden niet zo heel oud
Een van de factoren die van invloed is op de levensverwachting is dus het ras van de hamster. De Chinese dwerghamster wordt gemiddeld het oudste. Deze hamsters worden over het algemeen 3 tot 4 jaar oud.
De Russische en Campbelli dwerghamster worden daarentegen juist het minst oud. De gemiddelde leeftijd van deze hamsters ligt tussen de 1,5 en 2 jaar. Dit is dus helaas niet zo heel erg oud.
De Roborovski dwerghamster en de Syrische dwerghamster liggen hier precies tussenin. Deze hamsters worden zo’n 2 tot 3 jaar oud.
Veel kinderen zijn dol op hamsters, dit komt mede door hun lieve uitstraling. Er zijn dan ook veel gezinnen die een hamster als huisdier nemen. Het is hierbij wel verstandig om kinderen er op voor te bereiden dat een hamster niet heel erg lang leeft. Voor kinderen kan het extra verdrietig zijn wanneer ze al vrij snel weer afscheid moeten nemen van een huisdier. Hoe je dit precies moet aanpakken is erg afhankelijk van de leeftijd en het karakter van het specifieke kind.
Tegelijkertijd kan de minder lange levensverwachting ook een voordeel zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een hond of kat neemt is de levensverwachting meer dan 10 jaar. Het is dan ook een hele grote beslissing om zo’n huisdier te nemen. Wanneer je een hamster neemt moet je hier nog steeds heel goed over nadenken. Echter ben je minder lang gebonden aan de verzorging van het huisdier.
Factoren die invloed hebben op de levensverwachting
Een van de factoren die meespeelt is het verblijf van de hamster. Wanneer een hamster een goed verblijf heeft is hij gelukkiger. Een van de redenen hiervoor is dat hamsters in een goed verblijf minder stress ervaren. Dit leidt er in veel gevallen toe dat de hamster langer zal leven.
Naast dat het verblijf aan allerlei eisen zoals genoeg ruimte, slaap- en speelplekken moet voldoen, moet het ook schoon zijn. Dat een verblijf schoon is is heel erg belangrijk voor de gezondheid van een hamster. Hamsters die in een vies verblijf leven worden namelijk eerder ziek. Ziektes kunnen voor hamsters al snel fataal zijn en hebben dan ook een grote invloed op de levensverwachting van een hamster.
Het voedsel dat een hamster krijgt heeft ook zeker invloed op de levensverwachting van de hamster. Een hamster die voedsel krijgt van hoge kwaliteit zal over het algemeen gezonder zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat de hamster alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Daarbij is het goed om de hamster gevarieerd te laten eten. Dit is niet per se verrassend aangezien voor mensen hetzelfde geldt.
Tot slot spelen ook de genen van een hamster een grote rol. De genen van een hamster bepalen onder andere of een hamster een erfelijke aandoening heeft. Afhankelijk van de genen heeft de ene hamster ook meer kans op bepaalde ziektes dan een andere hamster.
Hamsters zijn al relatief vroeg vruchtbaar en jonge hamsters worden helaas niet altijd op tijd uit elkaar gehaald. Dit leidt ertoe dat er wel eens broertjes en zusjes zijn die met elkaar paren. Dit is echter een risico aangezien de nakomelingen meer kans hebben op genetische aandoeningen. Deze hamsters worden hierdoor gemiddeld minder oud.
Zo herken je een oude hamster
Wanneer een hamster ouder wordt kun je dit aan een aantal dingen merken.
De vacht van oudere hamsters wordt langzaamaan minder vol. Je ziet dan ook vaak dat oude hamsters een dunne vacht hebben. Daarbij kunnen er wat kale plekken ontstaan. De kleur van de vacht verandert ook wat, deze wordt doffer en kan er lichter uit gaan zien. Je kunt dit een beetje vergelijken met hoe mensen grijs worden wanneer ze ouder worden. Ook kunnen ze zichzelf minder goed verzorgen. Je ziet dan dat ze hun vacht niet meer zo goed schoon kunnen houden.
Niet alleen het uiterlijk maar ook het gedrag van hamsters verandert naarmate ze ouder worden. Hamsters die al wat ouder zijn hebben minder energie dan jonge hamsters. Dit kun je onder andere merken aan het feit dat ze meer slapen. Wanneer ze wakker zijn zullen ze minder actief zijn. Je ziet ze dan ook minder vaak in hun rad of door het verblijf rennen. Ze kunnen ook wat meer moeite krijgen met bewegen. Zo zijn ze bijvoorbeeld wat stijver wanneer ze wakker worden.
Aangezien hamsters minder energie verbruiken als ze minder actief zijn hoeven ze ook minder te eten. Dit is ook iets wat je bij oudere hamsters terugziet. Je zult de hamster minder vaak bij zijn etensbak zien, tegelijkertijd kun je merken dat het voerbakje minder snel leeg is. Je hoeft een oude hamster dan ook minder eten te geven. Als de hamster weinig beweegt maar wel veel eet kan hij al snel dik worden.
Oudere hamsters hebben hier en daar wat extra verzorging en hulp nodig. Wanneer een hamster meer moeite krijgt met lopen kan het nodig zijn om het verblijf hierop aan te passen. Plaats alles wat hij nodig heeft op een plek die makkelijk bereikbaar is. Daarbij is het verstandig om het verblijf vervolgens zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Oudere hamsters kunnen meer moeite hebben met veranderingen. Dit kan ze veel stress bezorgen omdat ze niet direct weten waar alles is.
Omdat oudere hamsters meer moeite hebben om zichzelf te verzorgen is het goed om ze te helpen om schoon te blijven. Dit kun je heel gemakkelijk doen door de hamster schoon te vegen met een handdoek. Stop een hamster nooit zomaar in bad, hamsters kunnen helemaal niet goed tegen water.