Site pictogram Harigehuisdieren

Kan een cavia rouwen om een andere cavia?  

Wanneer er iemand overlijdt is dat onwijs verdrietig en kan je hier veel last van hebben. Mogelijk heb je je wel eens afgevraagd hoe dit bij dieren zit. Kan een cavia in rouw zijn na het overlijden van een andere cavia?

Of dieren in rouw gaan en hoe ze dit precies meemaken is lastig te onderzoeken en daarom niet helemaal bekend. Wel is het zo dat cavia’s zich anders kunnen gaan gedragen wanneer hun maatje overlijdt. Hieruit zou je kunnen opmaken dat de cavia verdrietig is om het verlies. 

Er zijn een aantal dingen die je aan een cavia kunt merken wanneer een maatje overlijdt. Zelf heb je waarschijnlijk ook veel verdriet waar je mee om moet gaan. Tegelijkertijd zijn er meerdere keuzes waar je over na moet denken bij het overlijden van een cavia.  

Het gedrag van een cavia na het overlijden van een maatje

Cavia’s zouden altijd met minimaal één soortgenoot moeten worden gehouden. Door onder andere ouderdom of ziekte kan het zo zijn dat er een cavia overlijdt. Dit is zowel voor jou als voor de overgebleven cavia onwijs verdrietig. Voor de overgebleven cavia zou het kunnen helpen wanneer hij de tijd krijgt om afscheid te nemen. 

Of een cavia echt in rouw is na het overlijden van een maatje is lastig te zeggen. Rouw is eigenlijk vooral een menselijke iets wat we op het dier projecteren. Wel kun je het merken als een cavia niet lekker in zijn vel zit. Wanneer dit gebeurt na het verlies van een maatje kun je wel stellen dat het overlijden waarschijnlijk de oorzaak is. 

Een cavia die zich niet fijn voelt zal minder eten. Je kunt dit merken aan het feit dat je hem minder bij zijn voerbakje ziet. Ook zal je merken dat er meer voer blijft liggen dan dat je gewend bent. Tegelijkertijd kan het zo zijn dat hij minder enthousiast op snacks reageert. Houd hierbij goed in de gaten of de cavia nog wel iets eet. Als een cavia helemaal stopt met eten en dit niet snel weer op gang komt, moet er worden ingegrepen. 

Naast dat de cavia minder eet heeft hij ook minder motivatie om dingen te gaan doen. Dit uit zich in het feit dat hij veel minder actief is. De cavia loopt minder door zijn verblijf dan hij eerst deed. Wanneer je de cavia uit zijn verblijf haalt zal hij hier ook minder enthousiast over zijn. Speelgoed dat hij eerder nog veel gebruikte laat hij nu links liggen. 

Ook zal de cavia minder toenadering zoeken en zich meer terugtrekken. Dit betekent dat hij meer tijd in zijn schuilplaats zal spenderen. Op het moment dat je hem benadert zal hij minder snel naar je toe komen. Hij kan zelfs weg gaan lopen of zich gaan verstoppen wanneer je naar hem toe komt. 

Zoals met bijna alles zijn er ook uitzonderingen. Er zijn cavia’s die juist heel erg actief en alert worden. Deze cavia’s zoeken meer toenadering en zijn zoekende naar hun maatje. Hierbij kunnen ze erg veel gaan piepen in een poging om contact te maken. 

Je eigen verdriet verwerken

De meeste mensen met huisdieren zien deze dieren echt als goede vrienden. Sommige zouden het zelfs beschrijven als familie. Je brengt veel tijd met ze door en ze kunnen je op hun eigen manier steunen in moeilijke tijden. Het is dan ook begrijpelijk dat je veel verdriet ervaart na het overlijden van een cavia. 

Het is belangrijk om dit verdriet een plekje te geven. Iedereen heeft zijn eigen manier om dit soort dingen te verwerken. Het kan zeker helpen om er met anderen over te praten. Bij voorkeur met mensen die ook een huisdier hebben en het verdriet begrijpen. 

Ook kan het helpen om de cavia een mooi afscheid te geven. De opties die je hiervoor hebt zijn ongeveer gelijk aan die bij een overleden konijn. 

Een nieuw maatje zoeken 

Op het moment dat een cavia alleen achter blijft kan hij hier dus heel eenzaam van worden. Wat je dan het beste kunt doen is hem opnieuw koppelen. Dit kan lastig zijn wanneer je eigenlijk nog niet toe bent aan een nieuwe cavia maar is wel heel belangrijk. Het is goed om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Een van de redenen hiervoor is dat de eerste cavia die je wilt koppelen niet altijd gelijk een match is. 

Er zijn vele verschillende mogelijkheden om een nieuw maatje te vinden. Veel dierenasiels bieden de mogelijkheid om een cavia te koppelen. Je kunt de cavia dan met verschillende andere cavia’s laten daten totdat er een goede match is gevonden. Dit is een zeer goede optie omdat je zo ook direct een andere eenzame cavia helpt. 

Je kunt ook op andere plekken op zoek gaan naar een nieuwe cavia. Hierbij is het wel heel erg belangrijk om goede afspraken te maken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de koppeling niet succesvol verloopt? Kun je de cavia dan nog inruilen en binnen hoeveel tijd? Dit zijn allemaal punten om over na te denken. 

Als je geen nieuwe cavia wilt dan is het belangrijk om de cavia heel goed in de gaten te houden. Cavia’s die eerst altijd samen waren en nu alleen zijn, kunnen hier erg veel moeite mee hebben. Het is zeer belangrijk om op te letten of de cavia nog wel goed voor zichzelf blijft zorgen. 

Tot slot kun je overwegen om de cavia die over is gebleven een ander thuis te geven. Het is begrijpelijk dat dit een moeilijke keuze is om te maken. Toch is dit in sommige gevallen wel de beste optie voor de cavia. 

Mobiele versie afsluiten