Wanneer je aan een hamster denkt denk je waarschijnlijk ook al snel aan een hamsterwiel. In elk hamsterverblijf dat je voorbij ziet komen is wel een rad aanwezig. Maar waarom heeft een hamster eigenlijk zo’n rad nodig?
Met behulp van een rad kan de hamster gemakkelijk grote afstanden afleggen in de beperkte ruimte die hij heeft. Het is gebleken dat hamsters gelukkiger zijn wanneer ze een rad tot hun beschikking hebben. Hamsters hebben het rad ook nodig om fysiek fit te blijven.
Om hamsters beter te begrijpen is het goed om te weten waarom ze bepaalde dingen nodig hebben. Er zijn vele verschillende variaties van het hamsterrad, het is daarom handig om te weten waar je op moet letten. Wanneer jouw hamster niet in zijn rad gaat kun je hem aansporen om dit wel te doen.
Een rad maakt een hamster gelukkig
Het is gebleken dat hamsters die een rad in hun verblijf hebben gelukkiger zijn. Dit blijkt onder andere uit het feit dat ze minder gedragsproblemen vertonen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bijten aan de tralies of fel reageren op mensen. Dit soort gedrag zie je veel terug bij hamsters die niet in hun behoefte worden voorzien. Lees hier meer over wat een hamster verder allemaal nodig heeft.
Een van de belangrijkste redenen waarom hamsters een rad nodig hebben is zodat ze hun energie kwijt kunnen. Hamsters kunnen uiteraard ook rondjes door hun verblijf heen rennen. Toch is dit lang niet zo praktisch als het rennen in een rad. Los in het verblijf kunnen ze immers niet constant rechtdoor blijven rennen. In de natuur leggen hamsters ‘s nachts grote afstanden af. In een rad kunnen ze ook makkelijk enkele kilometers per nacht afleggen.
Hamsters hebben deze beweging niet alleen nodig om mentaal gezond te blijven. Ook fysiek heeft het rennen in een rad grote voordelen. De hamster blijft hierdoor fit en op gewicht. Op het moment dat een hamster geen rad heeft zie je dat hij veel minder beweegt. Hierdoor kan de hamster al snel te maken krijgen met overgewicht en alle gezondheidsproblemen die hieruit voortkomen.
Zo kies je een geschikt rad
Op het moment dat je een hamster neemt zul je dus ook een rad voor hem moeten aanschaffen. Er zijn een aantal punten om op te letten wanneer je op zoek gaat naar een rad.
Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden is de grootte van het rad. Het rad moet groot genoeg zijn zodat de hamster niet constant zijn rug gebogen hoeft te houden tijdens het rennen. Wanneer een hamster in een te klein rad rent kan hij last krijgen van zijn rug.
Hoe groot het rad precies moet zijn is onder andere afhankelijk van de grootte van de hamster. De dwerghamsters hebben een rad nodig met een minimale diameter van 20 cm. Voor een Syrische hamster (ofwel goudhamster) zou je moeten kiezen voor een rad van minimaal 28 cm. Heb je een grote Syrische hamster? Dan is het beter om uit te gaan van minimaal 30 cm.
Een hamsterrad kun je tegenwoordig in allerlei verschillende uitvoeringen vinden. Zo zijn ze er in allerlei kleuren en gemaakt van verschillende soorten materiaal. Het ene is hierbij niet per se beter dan het andere. Dit is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Dit is een voorbeeld van een simpel houten rad dat je goed voor een hamster kunt gebruiken.
Wat daarentegen wel heel belangrijk is, is de kwaliteit van het rad. Deze zou soepel moeten kunnen draaien. Dat betekent dus dat de hamster er makkelijk in kan lopen zonder dat het rad vast blijft hangen. Een rad zou zonder problemen beide kanten op moeten kunnen draaien. Wat verder heel belangrijk is, is dat het rad dicht is. Een rad met spijlen of een andere vorm van openingen is niet veilig. De hamster kan hier met zijn pootjes doorheen gaan of vast komen te zitten met alle gevolgen van dien.
Afhankelijk van het soort verblijf dat je hebt kun je het rad ophangen of neerzetten. Bij een verblijf met tralies kun je een rad kopen dat je aan de tralies kan bevestigen. Bij een terrarium of plastic verblijf is het gebruikelijk om een rad te nemen dat je kunt neerzetten.
Daarbij is het zaak om te bepalen waar in het verblijf je het rad gaat plaatsen. Het is in ieder geval handig om hem ergens te plaatsen waar genoeg ruimte is. Dit houdt in dat er niets te dicht bij het rad staat waardoor deze minder zou kunnen werken. Ook moet de opening van het rad vrij zijn zodat de hamster er makkelijk in kan stappen. Zorg tegelijkertijd dat het rad stevig staat zodat de kans op ongelukken zoals het omvallen van het rad klein is.
Er zijn verhalen bekend van hamsters die achter het rad vast zijn komen te zitten. Hierdoor kunnen ze verwondingen oplopen. Afhankelijk van het rad dat je hebt, kan het daarom verstandig zijn om het van de kant af te plaatsen.
Tenslotte is het goed om in gedachten te houden dat de hamster ‘s nachts gebruik gaat maken van het rad. Dit betekent voor veel mensen dat het belangrijk is dat het rad niet te veel geluid maakt. Tegenwoordig zijn heel veel van hamsterwielen die verkrijgbaar zijn vrijwel geluidloos. Let wel op met een rad die je aan tralies bevestigd, deze produceren vaak meer geluid.
Een hamster aan een rad laten wennen
De meeste hamsters hebben van jongs af aan al kennisgemaakt met een rad. Ze zullen hierdoor al weten wat de bedoeling is en er graag gebruik van maken. Daarbij zijn hamsters erg nieuwsgierige dieren die dit soort dingen snel doorhebben. Toch kan het zo zijn dat ze bij een nieuw verblijf of rad weer even moeten wennen.
Wanneer je een hamster in een nieuw verblijf hebt geplaatst is alles nieuw. Dit is best wel spannend en het kan dan ook zijn dat de hamster niet gelijk in zijn rad gaat. Vaak is het het beste om het even aan te kijken. De meeste hamsters zullen al vrij snel weer gebruik gaan maken van het rad.
Een hamster die geen gebruik maakt van een rad kan je stimuleren om dit te gaan doen. Een van de manieren om dit te doen is door hem te lokken met eten. Leg wat eten in het rad zodat de hamster wordt verleid om erin te gaan. Mogelijk moet je dit een paar keer herhalen voordat de hamster uit zichzelf het rad in gaat.