Site pictogram Harigehuisdieren

Zo kun je jouw cavia wassen

Zelf staan we regelmatig onder de douche of nemen we een bad om schoon te worden. Maar wat doe je wanneer jouw cavia’s vies zijn geworden? In zo’n situatie is het goed om te weten hoe je jouw cavia’s het beste kunt wassen. 

Cavia’s zijn wel eens vies of hebben medische redenen waarom ze moeten worden gewassen. Je kunt een cavia wassen met alleen water of bepaalde soorten shampoo. Gebruik hiervoor lauw water en voorkom dat de cavia natter wordt dan nodig. 

Voordat je een cavia gaat wassen is het belangrijk om te weten hoe je het beste te werk kunt gaan. Daarbij is het goed om te weten welke producten je eventueel kunt gebruiken. Tot slot moet een cavia na het wassen op de juiste manier worden verzorgd. 

Het wassen van een cavia 

Er zijn verschillende redenen waarom je een cavia zou willen wassen. Bijvoorbeeld omdat er viezigheid in de vacht zit. Langharige cavia’s zullen hier meer mee te maken krijgen dan kortharige cavia’s. Een bad kan tegelijkertijd ook gebruikt worden vanwege medische redenen. Bijvoorbeeld bij vlooien of op advies van de dierenarts.  

Cavia’s kunnen niet goed zwemmen en doen dit eigenlijk alleen om te overleven. Je kunt een cavia dan ook niet zomaar in een bad zetten. Wel kun je gebruikmaken van een ondiep badje waar ze in kunnen staan. Misschien nog wel beter is om waar mogelijk gebruik te maken van een nat washandje. 

Je kunt er ook voor kiezen om de cavia onder de kraan te houden om hem een soort douche te geven. Dit is vooral een goede methode wanneer er maar een deel van de cavia gewassen hoeft te worden. Je kunt deze methode ook goed gebruiken voor het uitspoelen van producten. Het is aan te raden om de cavia tijdens het douchen neer te zetten en niet vast te houden. Niet alleen heb je zo je handen vrij maar ook voorkom je dat de cavia zich los wurmt en valt. 

Het wassen van een cavia kan in veel gevallen met alleen water. In sommige gevallen is het echter wenselijk om producten te gebruiken. Hiervoor kun je gebruikmaken van speciale shampoo voor cavia’s. Een andere optie is om gebruik te maken van een milde babyshampoo. 

Bij het gebruik van producten is het zeer belangrijk dat al het product goed wordt uitgespoeld. Resten van producten die in de vacht blijven zitten kunnen leiden tot jeuk en irritatie. Dit kan uiteindelijk leiden tot verschillende huidproblemen. Voorbeelden hiervan zijn een rode huid, schilfers en wondjes op de huid. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat er geen shampoo in het gezicht van het dier terecht komt. Shampoo die in de ogen, mond of neusgaten komt kan hier leiden tot irritatie. Gebruik voor het gezicht daarom altijd een washandje met water. 

Cavia’s en water zijn geen goede combinatie 

Je kunt een cavia beter niet te vaak wassen, dit is in principe ook helemaal niet nodig. Veel viezigheid kun je met een borstel of kam uit de vacht verwijderen. Cavia’s maken houden zichzelf daarnaast ook schoon door zich regelmatig te wassen.

De meeste cavia’s houden niet van water en ervaren hierdoor stress tijdens het wassen. Ook is te vaak wassen niet goed voor de huid van een cavia. Tijdens het wassen spoel je namelijk het huidvet weg. Dit vet is extra belangrijk voor cavia’s die buiten leven omdat het voor extra warmte zorgt. 

Wanneer een cavia nat is kan hij het al snel koud krijgen. Een cavia die het koud heeft is vervolgens weer vatbaarder voor ziektes. Het is daarom aan te raden om de cavia zo min mogelijk nat te maken. Vaak is het een gedeelte wat vies is en is het dus niet nodig om de hele cavia te wassen. 

Een andere tip is om de wasbeurt zo kort mogelijk te houden. De meeste cavia’s vinden water niet zo leuk. Hoe korter de wasbeurt is hoe minder lang de cavia hier uiteraard last van heeft. Dit zorgt ervoor dat de cavia minder stress ervaart van de wasbeurt. 

Gebruik bij het wassen lauw warm water in plaats van koud water. Door gebruik te maken van lauw water krijgt de cavia het niet koud tijdens het wassen. Houd de temperatuur van het water wel goed in de gaten gedurende de wasbeurt. Het water kan na verloop van tijd gaan afkoelen. Dit los je makkelijk op door wat extra warm water toe te voegen. Let tegelijkertijd ook op dat het water niet te heet is, anders kan de cavia zich verbranden. 

Er is naast kou nog een reden waarom je een natte cavia beter niet gelijk in zijn verblijf kunt zetten. Wanneer een cavia nat is blijft viezigheid makkelijker aan hem plakken. Zo kunnen stukjes bodembedekking of andere viezigheid aan de cavia gaan plakken. Op een natte vacht ontstaan ook sneller vlekken. Het zou zonde zijn als je gelijk na het wassen weer met een vieze cavia zit. 

Na de wasbeurt is het zaak om de cavia zo goed mogelijk af te drogen. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een handdoek. Je kunt hier prima een oude/versleten handdoek voor gebruiken. Wrijf de cavia voorzichtig droog en herhaal dit een paar keer om zo veel mogelijk water weg te halen. 

Eenmaal gedroogd met een handdoek kunnen ze zelf verder opdrogen. Je kunt ze hierbij helpen door ze een ruime hoeveelheid hooi te geven. Ze zullen zich met behulp van het hooi zelf verder drogen. Het hooi dient tegelijkertijd ook als een goede bescherming om warm te blijven. 

Het is belangrijk om een natte cavia niet in een koude omgeving te houden. Daarbij mogen natte cavia’s niet in de tocht staan. Tocht zorgt ervoor dat cavia’s het extra koud krijgen. Om deze reden is het ook niet verstandig om een cavia met een föhn te drogen. Daarbij kan een föhn erg heet worden en een luid geluid maken. 

Het verschilt per cavia hoe lang het duurt om te drogen. Langharige en cavia’s met een dikkere vacht hebben langer nodig om droog te worden. Zo lang ze in een geschikte omgeving worden gehouden is dit helemaal niet erg.

Mobiele versie afsluiten